Hlavní obsah

Kytarista Black Sabbath se dal na chorály

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co se nejklasičtější metalová skupina Black Sabbath definitivně rozloučila s fanoušky, se Tony Iommi vydal nečekaným směrem. Pokusil se o vstup do světa vážné hudby s dílkem How Good It Is ve spolupráci s birminghamským kostelním sborem.

Birmingham Cathedral: How Good It Is Video: Birmingham Cathedral

 
Článek

Nahrávka vznikla v tamní katedrále a má oslavovat „mír, harmonii i význam katedrály pro město“. Text k ní napsala birminghamská děkanka Catherine Ogleová.

„Už jsme dříve dělali instrumentální věci s orchestrem a bavilo mě to, ale tohle je úplně jiné. Začali jsme od nuly, úplně nové hudební dílo jiné než cokoliv, co jsem kdy dělal,“ pochvaluje si Iommi.

A vypadá to, že se nejedná o poslední podobný projekt. Kytarista, který už nepočítá, že by se někdy vrátil do světa rockových turné, chce pokračovat tímto směrem. „Chci zkoušet nové věci, které jsou pro mě neobvyklé. Nechápejte mě špatně, ten čas, co jsem strávil s Black Sabbath, jsem si užíval, ale neustálé ježdění mě vyčerpalo. Chci pracovat doma, cokoliv, jen ne cestování.“

„Muziku budu dělat pořád,“ shrnul Iommi a dodal, že dostává spoustu zajímavých nabídek, které musí prozkoumat. Uvažuje o filmovém soundtracku, o práci pro televizi či o práci se studenty hudby. Už se také podílel na britské televizní soutěži Guitar Star.

Foto: Universal Music

Black Sabbath v prosinci dorazí do Prahy.

Black Sabbath loni objeli svět v rámci rozlučkového turné a definitivně ukončí své koncertování v únoru v rodném Birminghamu. Skupina, založená roku 1968, prošla mnoha personálními změnami, ale za základní sestavu se považuje čtveřice Tony Iommi, Geezer Butler, Ozzy Osbourne a Bill Ward.

Jejich originální tvorba plná okultních témat, plačtivého zpěvu a děsivě pomalých riffů ze začátku šokovala veřejnost, ale postupně se stali jednou z nejvýznamnějších, nejvlivnějších a také nejprodávanějších skupin všech dob. 

Desky jako Black Sabbath (1970), Paranoid (1970) či Master of Reality (1971) zůstávají dodnes nepřekonatelnou klasikou. Skupina vstoupila do britské i americké rockové síně slávy a posbírala nespočet dalších cen a poct.

Reklama

Výběr článků

Načítám