Hlavní obsah

Lidé se v Praze loučili s Lubou Skořepovou

• Aktualizováno

Ve foyeru pražského Národního divadla (ND) se v úterý konalo poslední rozloučení s herečkou Lubou Skořepovou, která zemřela 23. prosince ve věku 93 let.

Poslední rozloučení s Lubou SkořepovouVideo: Novinky

 
Článek

S herečkou se přišli rozloučit mimo jiné i ředitel Národního divadla Jan Burian, ředitel Činohry ND Michal Dočekal, herec Miloš Nesvadba, herečky Taťjana Medvecká, Eva Salzmannová nebo Dana Batulková a desítky dalších příznivců a přátel.

„Vzpomínám moc, protože to byla skoro moje položena. To byla jiná láska, taková divadelní, herecká láska,“ řekl herec Miloš Nesvadba. Dodal, že v poslední době už neměli tolik příležitostí se setkávat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Herečka Luba Skořepová na snímku z roku 2013

„Byla pořád doma, ani do divadla už nechodila, je to pro mě velice smutné,“ uvedl herec.

„Luba byla velmi milá a veselá žena, herečka každým coulem, protože tím žila. Měl jsem to štěstí, že jsem s ní párkrát také vystupoval v různých divadlech a vždy s ní bylo veselo. Ti její trpaslíci, kteří jí dělali chaos doma, to bylo humorné. Ona tomu, myslím, věřila,“ zavzpomínal Vlastimil Harapes.

Foto: Petr Horník, Právo

Herečka Taťjana Medvecká

Foto: Petr Horník, Právo

Herec Miloš Nesvadba

Foto: Petr Horník, Právo

Poslední rozloučení s herečkou Lubou Skořepovou

Smuteční setkání zahájila reprodukovaná píseň Mirotický kostelíčku s hlasem Skořepové. Dále zazněla píseň Jaroslava Krčka Ze země jsem na zem přišel, skladba Franka Bridge Spring Song a členové Kühnova dětského sboru ze záznamu zazpívali Ave Maria a Adoramus Te Christe. Ve foyeru Eva Salzmannová přednesla báseň Píseň o rodné zemi od Jaroslava Seiferta.

Skořepová pracovala v Národním divadle, v Divadle v Řeznické a více než stovku rolí ztvárnila ve filmu a v televizi. Objevila se například v seriálech Šípková Růženka, Náměstíčko, Náves, Příkopy či Cukrárna. Léčitelku, která vyrábí zázračné lektvary, ztělesnila ve filmu Tomáše Vorla Cesta z města.

Náchodská rodačka byla i spisovatelkou. V knize nazvané Nebe, peklo, ráj, která vyšla v roce 1999, například vzpomínala na slavnou gardu ND v Praze a přiblížila odvrácenou stranu herecké slávy. Zabývala se také odhalováním tajů přírody, astrologií, numerologií, sbíráním léčivých bylin či polodrahokamů. Předloni v Praze představila svou osmnáctou knížku. Má název Maminčina kuchařka a vznikla podle sešitu receptů, který v rodině opatrovali stovku let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám