Hlavní obsah

Podvod. Seriál o Ku-Klux-Klanu je plný výmyslů, tvrdí protagonisté

Novinky, Stanislav Dvořák

Televizní společnost A&E si způsobila obrovský trapas, když se jejich údajně investigativní série Escaping the KKK (Utéct z Ku-Klux-Klanu) ukázala být pravděpodobně jen snůškou výmyslů. Minulý týden přiznala, že sledovaným osobám z Ku-Klux-Klanu byly vypláceny honoráře, teď tito lidé navíc tvrdí, že měli za peníze v dokumentu lhát tak, jak se to producentům zrovna hodilo, uvedl magazín Variety.

Foto: Profimedia.cz

Člen Ku-Klux-Klanu

Článek

Seriál byl zrušen krátce před premiérou. Někteří členové rasistického spolku později sdělili novinářům, že jim filmaři platili stovky dolarů, aby před kamerou překrucovali fakta o svých životech, o sporech v Ku-Klux-Klanu a sportech mezi nimi a příbuznými. Variety vychází z rozhovorů s asi tuctem lidí, kteří se na seriálu podíleli.

Už dříve televizní společnost přiznala, že platby proběhly, ale prý o tom nevěděla. Nadále tvrdila, že „stojí za záměrem seriálu a seriózností obsahu“.

Několik lidí, kteří měli v seriálu mluvit, nyní uvedlo, že jim byly předkládány předem hotové scénáře o tom, co mají říkat na kameru, jak mají lhát o své identitě a vztazích s ostatními členy spolku nebo s příbuznými. Když se to tvůrcům nezdálo dost šťavnaté, museli prý rozhovory natáčet znovu a znovu, jakoby šlo o hraný film.

Aby to vypadalo dobře, televize prý platila i hákové kříže

Produkce měla dokonce zaplatit i materiál na svastiky nebo hořící kříže. Richard Nichols, který byl jedním ze zpovídaných, uvedl: „Byli jsme podvedeni producenty a firmou A, bylo to všechno vymyšlené - prakticky vše, co jsme řekli a dělali, protože filmaři nám řekli, co říkat a dělat.“

A zareagovala tím, že seriál už stejně zrušila a že podnikne „úplné a nezávislé vyšetřování produkce”. Konkrétně na seriálu pracovala produkční společnost TIJAT, která nyní uvedla, že účastníky natáčení někdo zastrašuje, aby seriál pošpinili.

Koupí to ještě někdo?

“Bereme taková obvinění velmi vážně a ve spolupráci s A to pořádně prošetříme. Dozvěděli jsme se, že účastníkům někdo vyhrožoval a byli nuceni vypovídat, že pořad nebyl autentický,“ uvedla společnost v tiskové zprávě.

TIJAT v minulosti vyráběl třeba pořady I Am Jazz nebo Project Grizzly pro kanál Animal Planet a také reklamy. V současnosti se chce s televizí dohodnout, že by sérii Escaping the KKK prodal jinému kanálu.

Před Vánocemi poskytl jejich generální manažer Rob Sharenow rozhovor listu The Hollywood Reporter a uvedl, že pořad „nebyl předpřipravený a nazkoušený“, filmaři prý věděli, že nejde o reality-show, ale dokument o provokativní látce.

Reklama

Související články

Seriál o Ku-Klux-Klanu po skandálu zrušili

Americká společnost A&E zrušila investigativní sérii Escaping the KKK. Ta měla mapovat osudy skutečných lidí, kteří se chtěli vymanit z americké rasistické...

Výběr článků

Načítám