Hlavní obsah

Festival krátkých filmů: Díla oceněná Brity či fantasy Neila Gaimana

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival krátkých filmů Praha se koná v kině Světozor a v kině Pilotů od 18. do 22. ledna 2017. Láká mimo jiné na fantasy příběhy Neila Gaimana, snímky oceněné britskou filmovou akademií, dětské filmy i přehlídku „brutálních“ úletů moderovanou herečkou Simonou Babčákovou.

Foto: pragueshorts.com

Film Hledá se dívka

Článek

Neil Gaiman má na kontě třeba komiksy o Sandmanovi, Hvězdný prach a Koralinu, která získala nominaci na cenu BAFTA a Oscara za nejlepší animovaný film.

„Ve spolupráci s HBO uvedeme pásmo čtyř Gaimanových temně fantaskních příběhů s názvem Uvěřitelné příběhy Neila Gaimana. Za kolekcí vytvořenou pro britskou stanici Sky, uváděnou na Cinemaxu, stojí režisérský tandem Iain Forsyth a Jane Pollard, jež má na svém kontě třeba pozoruhodný dokument Nick Cave: 20 000 dní na Zemi. Uvěřitelné příběhy Neila Gaimana jsou plné britských hereckých talentů jako jsou Tom Hughes, George MacKay, Kenneth Cranham, Rita Tushingham a mnoho dalších. Hudbu navíc vytvořil Jarvis Cocker z legendárních Pulp,“ řekl Karel Spěšný, programový ředitel Festivalu krátkých filmů Praha.

K sedmdesátému výročí britských cen BAFTA se festival chystá upozornit na některé oceněné tvůrce.

„Vzhledem k tomuto impozantnímu jubileu a pozoruhodné soupisce vítězů a nominovaných jsme se rozhodli si připomenout alespoň několik filmů a režisérů, kteří byli v posledních letech vybráni do téhle elitní společnosti a šest z nich jsme pro diváky vybrali do programu s názvem BAFTA 70,“ uvedl programový ředitel festivalu.

Foto: pragueshorts.com

Krmiči a pojídači od Neila Gaimana

Šest dalších filmů zastoupí tvorbu z Balkánu. Černý humor a prudké emoce z této oblasti se uplatnily v dramatech i černých komediích, z nichž některé byly promítány na festivalech v Cannes, Benátkách, Torontu či Locarnu.

Tradiční Brutal Relax Show je sekcí, kde se promítají filmy různým způsobem extrémní. Uvede ji herečka Simona Babčáková. Zastoupena bude i česká krátkometrážní tvorba a pro menší diváky je určen Pragueshorts dětem v sobotu 21. ledna od 15:00 v Bio Oku a 22. ledna od 15:00 v kině Aero. Program pořádá Festival krátkých filmů Praha ve spolupráci s Aeroškolou.

Festival organizuje Film Servis Festival Karlovy Vary, stojící i za MFF Karlovy Vary. Více na pragueshorts.com.

Reklama

Výběr článků

Načítám