Hlavní obsah

Česká filharmonie chce udržet národní ráz

Právo, VLA

Udržet charakter národního orchestru je cílem orchestru České filharmonie v letech 2017 až 2022. „Jsme asi jediný orchestr na světě, který nepodlehl trendu globalizace a je složen jen z českých hudebníků,“ říká David Mareček, jenž byl ministrem kultury opět jmenován generálním ředitelem orchestru na dalších šest let.

Foto: ČTK

David Mareček na setkání se zástupci tisku

Článek

„Hodláme dále stavět na práci Jiřího Bělohlávka jako šéfdirigenta,“ říká Mareček s tím, že ČF bude spolupracovat s dalšími vynikajícími dirigenty a bude vyhledávat talenty mladé generace.

ČF chce rozšířit edukativní programy a spolupracovat přitom s Nadací Agrofert. „Základem orchestru při zahraničních vystoupeních bude česká hudba a doma podpora výchovy současných i budoucích klíčových hráčů,“ konstatuje Mareček. Projekt ČF Hudba do škol od 1. září 2017 podpoří výuku hudební výchovy na školách. Umožní školení pedagogů a výjezdy hudebníků ČF do škol. Klíčovým sociálním projektem zůstává Romano drom, na kterém ČF spolupracuje s Idou Kelarovou a romskými dětmi z východního Slovenska. O tom také natočil Tomáš Kudrna dokumentární snímek O čo ide Idě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám