Hlavní obsah

Albová žeň: Holden, Ruml, Jana Lota a Light & Love

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních týdnech se na trhu objevilo několik zajímavých alb tuzemských umělců. Mnohé z nich je dobré nepřehlédnout, jiné je třeba registrovat.

Foto: Lucie Levá

Ondřej Ruml je zdatný imitátor i hudebník.

Článek

Holden: Střepy v postelích

Foto: Championship Records

Pražští Holden mají druhé album.

Pražští Holden na svém druhém albu zkrátili název odtržením slova Caulfield a poprvé použili české texty. Jejich skladby se pohybují na rozhraní popu a rocku, přičemž každá z nich nabízí jednoznačnou melodii jako nosný motiv.

Nejlépe se v tomto ohledu povedly na první poslech příjemné Palety, Majáky či Májová, zajímavý je i závěrečný baladický Epilog, který nese zcela jinou atmosféru než zbylé písně. Zpěvák Martyn Starý však bohužel není ve výrazu příliš osobitý, byť si profesně vede obstojně.

Nejslabší položkou desky jsou texty. Psát je v češtině totiž není lehké a kapela se bude muset napříště vyvarovat nápadnému množství klišé či laciných rýmů, které v nich jsou. Přesto je patrné, že je tu zajímavá poprocková parta s potenciálem.

Hodnocení: 65 %

Ondřej Ruml: Nahubu

Foto: Warner Music

Album Ondřeje Rumla je nápadité už jen svým pojetím.

Ondřej Ruml má smysl pro humor. Zatímco na předešlé desce osobitě přezpíval skladby trojice Ježek, Voskovec, Werich, na novince Nahubu nepoužil jediný hudební nástroj. Odhlédneme-li od možné diskuse o tom, jde-li pořád ještě o muziku, ne pouhé zohýbání a melodičtění slov, vyšlo poutavé album. Jsou na něm Rumlovy stylové chutě zachycené simulováním nástrojů takzvaně na ústa. Zábavnost, která je charakteristická pro první poslech, se záhy trochu schová za obdiv k tomu, jak zdatný imitátor i hudebník Ruml je. I verze převzatých skladeb zvládl s noblesou a nahrál desku, která může kvůli absenci skutečných hudebních nástrojů leckoho po chvíli nudit, leč když dostane prostor, odhalí interpretační i autorskou nápaditost.

Hodnocení: 70 %

Jana Lota: Do světla

Foto: 100Promotion

Nové album zpěvačky a hudebnice Jany Loty.

Zpěvačka a hudebnice Jana Lota přichází na třetím albu se zajímavým konceptem. Za názvem Do světla jsou písně, které charakterizují období noci, tedy cestu časem do světla. Jsou atmosférické a pocitotvorné.

Jejich inspirací jsou pobyty v Krušných horách, kde Jana Lota trávila spoustu času. Každá ze sedmi písniček nese hlubokou emoci a příběh, přitom patří všechny smysluplně k sobě. Znějí jako hudba k filmu, jako muzika se zpěvem k doplnění obrázků s dějem. Je to vznešená deska, která není jednoduchá na poslech. Za pozornost se ale odmění vnitřní krásou a harmonií.

Hodnocení: 75 %

Light & Love: Surrender To The Stars

Foto: Warner Music

Novojičínské kapele se nové album povedlo.

Novojičínská kapela bratrů Balcárkových je neobyčejným zjevením. Možná však ve špatném světě. Na albu dosáhla sofistikovaného zvuku světové úrovně. Je lehký, moderně popový, příjemný a opatřený křišťálově čistými melodiemi, v nichž nejsou smítka autorského nedostatku či tápání. Potíž je v tom, že písničky opatřila anglickými texty, které ve spojení s hudbou reprezentující současný světový mainstream budí v českém prostředí jistý pocit tuctovosti.

Light & Love se snaží být aranžérsky pokud možno barevní, stylově v rámci možností pestří a jdou třeba až ke countryové Country Boy. Určitý stereotyp ve výrazu to ale nezakryje. Jenže ten nezakryje evidentní profesní talent sourozenců.

Hodnocení: 70 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám