Hlavní obsah

Muzeum v Plzni vystavuje unikátní čínský textil

Právo, ČTK, zaj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svou unikátní kolekci čínského textilu z pozdního období vlády dynastie Čching (1644 až 1911) vystavuje až do 12. února 2017 Západočeské muzeum v Plzni. Kolekce shromážděná na přelomu 19. a 20. století je svou šíří ojedinělá, v takovém rozsahu jako nyní na výstavě Draci a pivoňky ještě nebyla nikdy veřejnosti představena a některé exponáty budou vystaveny veřejně vůbec poprvé, řekl spoluautor výstavy Jindřich Mleziva.

Foto: Západočeské muzeum

Odznak hodnosti vyšší aristokracie čchingského dvora. Výšivka, aplikace kovového dracounu. Čína, konec 19. století.

Článek

Zásluhu na tom, že plzeňské muzeum vlastní sbírku, jaká nemá v Česku obdoby a uspěje i ve světovém srovnání, má podle Mlezivy první ředitel plzeňského muzea Josef Škorpil, který na přelomu 19. a 20. století sháněl předměty asijské kultury od zahraničních firem i od soukromníků, jako byli například malíř Vojtěch Hynais nebo paleontolog Otokar Feistmantel.

Foto: Západočeské muzeum

Sbírka čínského textilu je opravdu výjimečná.

Sbírku čínského textilu poprvé představil veřejnosti v roce 1903, ale jen malou část. Díky němu muzeum vlastní také vzácnou kolekci japonského uměleckého řemesla.

Kolekce čínského textilu čítá asi 120 kusů, nyní jich muzeum představuje veřejnosti zhruba polovinu. Jsou to především oděvy a jejich části, interiérové textilie a výšivky. Z oděvů jsou vystaveny oficiální nebo polooficiální roucha, která vlastnili úředníci a jejich rodiny, některé byly nošeny u císařského dvora. K vidění je například dračí roucho čínského úředníka-učence nebo tradiční dámské oděvy. Velkou část sbírky zaujímá interiérový textil, především vyšívané paravány a závěsy. Cenné ukázky tkalcovského a vyšívačského řemesla byly určeny pro čínský trh i na vývoz do Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám