Hlavní obsah

Příliš sexuální. Komiksová Wonder Woman už nebude vyslankyní OSN

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle mnohých legrační a nepovedená kampaň OSN s fiktivní postavou Wonder Woman rychle skončila. Komiksová divoženka měla být vyslankyní OSN za ženská práva, vyvolalo to ale pozdvižení a méně než dva měsíce poté projekt končí, upozornila BBC.

Foto: Atlas Entertainment, Cruel & Unusual Films, DC Entertainment

Wonder Woman se vrátí do kin v roce 2017.

Článek

Hned po zahájení kampaně se ozvaly hlasy, že postavička není vhodná, protože příliš zdůrazňuje sexualitu. Petici za zrušení akce Wonder Woman podepsalo 45 000 lidí. OSN nevysvětlila konkrétně, proč projekt tak rychle končí. Tiskový mluvčí Jeffrey Brez jen uvedl, že kampaně s fiktivními postavami často netrvají dlouho.

Vydavatel komiksů DC Entertainment byl velmi potěšen prezentací své postavičky a také filmová společnost Warner Bros podporuje „celoroční kampaň za rovnoprávnost”.

Petice proti Wonder Woman ale tvrdí, že image, kterou šíří, není zrovna citlivá.

„Je alarmující, že OSN vůbec uvažuje o užití postavy s příliš sexuální imagí v době, kdy jsou v USA i ve světě média plná titulků o neúctě k ženám a dívkám,” tvrdí autoři.

V roce 2017 velký návrat na plátno

Foto: Atlas Entertainment, Cruel & Unusual Films, DC Entertainment

Wonder Woman

Komiksová postava se objevila poprvé v roce 1941. Podle kreslených příběhů později v sedmdesátých letech vznikl i americký televizní seriál s herečkou Lyndou Carterovou v hlavní roli.

Wonder Woman se ve světě obyčejných lidí maskuje jako Diana Princová, pokud není svět v nebezpečí a není třeba použít její „supersíly“. V roce 2017 se má do kin dostat nový velkorozpočtový hraný hollywoodský film Wonder Woman, kde hrají Gal Gadotová (Wonder Woman), Chris Pine či Robin Wrightová. Podílejí se na něm firmy Atlas Entertainment, Cruel & Unusual Films a DC Entertainment.

Posměšky vyvolává nejen zjev bojovné, spoře oděné děvy. Když už OSN tvrdí, že je boj za ženská práva tak důležitý, vnucuje se otázka, proč sama od roku 1945 nikdy neměla předsedkyni, upozorňují kritici.

Reklama

Výběr článků

Načítám