Hlavní obsah

RECENZE: Anthony Doerr je povídkový mistr

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sběratel mušlí je první kniha, kterou americký spisovatel Anthony Doerr vydal. Bylo to v roce 2002 a vzápětí bylo jasné, že se na literární scéně objevuje mimořádný talent, skvělý stylista a autor, jenž dokáže vyprávění obyčejného příběhu přetavit v neopakovatelný čtenářský zážitek. Povídková kolekce Sběratel mušlí taková je. Nyní vyšla v češtině.

Foto: archív Moba - Shauny Doerr

V České republice vyšly zatím tři knihy Anthonyho Doerra.

Článek

Je to Doerrova třetí kniha, která se v překladu dostala na náš trh. Proto možná to, co se v ní z pohledu zdejšího čtenáře může zdát obsesí, se v autorově stylu teprve rodilo. Jde o nadšení prostředím lovu, rybaření, čistý vztah k přírodě, o Afriku, Nový Zéland či okrajový svět šoubyznysu. To vše tvoří prostředí pro prosté lidské příběhy, v nichž hlavní role většinou hrají outsideři.

Doerr je literární vědec i herec. V několika příbězích podrobně a přesně přibližuje živočišný svět, jeho druhy i poddruhy, jeho zvyklosti. Z nich splétá neopakovatelnou atmosféru povídek, hněte krásu, kterou nepojmenovává napřímo, ale kterou v textech přirozeně má.

Své povídky pomyslně odehrává na velkém pódiu. Jsou v nich totiž zdravá patetičnost, pořádná dávka melancholie, rozmáchlá gesta a málo konečné radosti, která zpravidla bývá jen dílčí. Současně v sobě nesou takovou vypravěčskou přesvědčivost a hlubokou míru lidství s běžnými chybami a málem sil je překonat, že svádějí pročítat si některé pasáže znovu či si nebývalé stylistické postupy navždy v citacích zapamatovat.

Foto: archív Moba

Obal knihy Sběratel mušlí.

Doerr při nich nepotřebuje kontroverze, drogy nebo sex. Stačí mu střípky ze životů lidí, kteří přirozeně kráčejí za svým malým životním štěstím a na cestě musejí zdolávat překážky a hranice, které by třeba jiným ani nestály za zastavení. Má smysl pro detail i skvělý postřeh, jako spisovatel umí z malé emoce udělat velkou.

Je čtenářův moudrý přítel, který mu vlídně vypráví a na každé stránce demonstruje, že žádný život není marný a má v sobě dechberoucí dobrodružství. Sběratel mušlí je skvostná kniha pro ty, kteří ve slovech hledají emotivní a umělecký zážitek.

Anthony Doerr: Sběratel mušlí
MOBA, překlad Jakub Kalina, 240 stran, 299 Kč

Celkové hodnocení: 95 %

Doplnila jsem odkaz na Zboží.cz, Kristýna Chloubová - Seznam.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám