Hlavní obsah

10 režisérů roku jmenoval magazín Variety

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční seznam 10 Directors to Watch vydal hollywoodský magazín Variety. Naznačuje, kteří režiséři letos udělali „díru do světa“ a hodně o nich uslyšíme. Na prvním místě uvádí Maren Adeovou s komedií Toni Erdmann.

Foto: Profimedia.cz

Režisér Barry Jenkins

Článek

10 Directors to Watch se neomezuje jen na hollywoodské režiséry a nedělá rozdíly ani podle žánrů. Producentka a režisérka Maren Adeová je aktuálně se svým Tonim Erdmannem horkou kandidátkou na Oscara. Rodačka z Karlsruhe již dříve produkovala hodně německých filmů, ale větší mezinárodní úspěch se dostavuje až letos. Sama režírovala třeba filmy Alle Anderen nebo Der Wald vor lauter Bäumen.

Toni Erdmann letos dostal cenu Lux od Evropského parlamentu a několik ocenění na festivalech. Sandra Hüllerová a Peter Simonischek ve filmu ztvárnili ve filmu dospělou dceru a otce, kteří těžko navazují kontakt. Jejich opakované pokusy o komunikaci se utápějí v trapnosti. Osamělý učitel Winfried jede za dcerou Ines do Rumunska, kde působí jako tvrdá manažerka nadnárodní korporace. Ines pořád nemá čas, otec si proto vytvoří absurdní alter ego Toniho Erdmanna a pronásleduje dceru v práci, přičemž se představuje jako konzultant nebo německý velvyslanec.

Foto: Film Europe

Upoutávka na film Toni Erdmann

Letos se do žebříčku dostali také např. americký nezávislý filmař Barry Jenkins s dramatem Moonlight, indický režisér Ritesh Batra (snímek The Sense of an Ending), bratři Emmett a Brendan Malloyovi s filmy Patti Cake$ a The Tribes of Palos Verdes nebo Julia Ducournau s filmem Raw, který vzbudil rozruch na festivalu v Cannes. Jde o hodně nové filmy a často debuty, takže většina ještě nebyla v Česku uvedena.

Žebříček The 10 Directors to Watch:

  •     Maren Ade (“Toni Erdmann”)
  •     Ritesh Batra (“The Sense of an Ending”)
  •     Otto Bell (“The Eagle Huntress”)
  •     Julia Ducournau (“Raw”)
  •     Geremy Jasper (“Patti Cake$”)
  •     Barry Jenkins (“Moonlight”)
  •     Emmett & Brendan Malloy (“The Tribes of Palos Verdes”)
  •     Kleber Mendonça Filho (“Aquarius”)
  •     William Oldroyd (“Lady Macbeth”)
  •     David Sandberg (“Lights Out”)

Žebříček 10 Directors to Watch se vydává už dvacet let a upozornil třeba i na slavné umělce jako Christopher Nolan, Wes Anderson, Alfonso Cuarón a Alejandro Gonzáles Iñárritu.

Reklama

Výběr článků

Načítám