Hlavní obsah

Kvůli Ortelovi se při Českém slavíkovi pískalo i bouchalo dveřmi

Právo, Jaroslav Špulák

Když písničkář Pekař během letošního ročníku ankety Český slavík přebíral cenu pro objev roku, poděkoval za ni a dodal, že by anketa byla lepší, kdyby se v ní neobjevovali lidé, kteří do ní nepatří.

Foto: Petr Horník, Právo

Pekař při děkovné řeči na pódiu v Hudebním divadle Karlín

Článek

„Na pódiu jsem řekl to, co jsem řekl, víc to rozvádět nechci. Nechci si na tom dělat jméno nebo se zviditelňovat. V tu chvíli jsem to tak prostě cítil. Doufám, že za mě bude víc mluvit muzika,“ řekl Pekař Právu.

Jakmile pódium opustil, podle programu bylo vyhlášeno druhé místo mezi zpěváky. Získal ho Tomáš Ortel. V tu chvíli se v sále v potlesku ozval také pískot některých diváků. Byl mezi nimi i zpěvák a raper Radoslav „Gipsy“ Banga. Poté, co začal Ortel hovořit na pódiu do mikrofonu, Banga se svou manželkou a několika dalšími lidmi opustili sál. Do ticha přenosu se dvakrát ozvalo prásknutí dveřmi.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Ortel na Českém slavíku, 2016

„Byl jsem připraven, že budu v případě Ortelova vítězství pískat. Neplánoval jsem, že odejdu, ale když jsem viděl, v čem přišel na pódium, šel jsem. Loni byl na Slavících focen s válečným křížem na krku, který je úzce spojený s nacismem. Teď měla celá kapela Ortel na košilích lebku. Její tvar je podle mě jednoznačný odkaz na umrlčí lebky, které nosili příslušníci jednotek SS na uniformách. Čekal jsem, jestli si toho někdo všimne. To se ale nestalo, a tak jsme s mou ženou začali pískat a na základě toho, že se tam tleskalo člověku, který stál na pódiu s něčím, co je odkazem na nacistický symbol, jsme odešli,“ řekl Banga Právu.

Na své facebookové stránce druhý den napsal: „Můj respekt mají Filip Šmíd, Iva Pazderková, Jan Tuna a také Petr Štolba, který je známější pod pseudonymem Pekař. My všichni jsme dali najevo svůj nesouhlas.“

Lebka je symbol našich předků, tvrdí Ortel

Tomáš Ortel Právu v reakci na záležitost napsal: „Lebka na košilích je logem kapely vyjadřující lebku s českým lvem na čele. Značí jen odkaz našich předků bojujících za naši zem v textech kapely Ortel. Zaměňovat logo s nacistickými symboly je naprostý nesmysl a účelově vyvolaná propaganda k očernění skupiny Ortel.“

Umrlčí lebka (něm. Totenkopf)
je německá vojenská insignie, se kterou jako první přišel Fridrich II. Veliký, který ji zavedl pro husarskou jezdeckou jednotku pruské armády. V meziválečné době ji používaly pravicové polovojenské organizace Freikorps. Za třetí říše umrlčí lebku zavedl jako symbol šéf Hitlerovy osobní ochranky Julius Schreck, později se stala symbolem SS. Jako symboliku ochoty položit život jednotlivce v zájmu celku Totenkopf ocenil Heinrich Himmler, říšský vůdce SS, šéf gestapa, velitel Waffen-SS, říšský ministr vnitra a organizátor holokaustu.Na rozdíl od symbolu objevujícího se na pirátských vlajkách (tzv. Jolly Roger) zkřížené hnáty nejsou umístěny pod lebkou, nýbrž ji protínají.

Anketa

Považujete umrlčí lebku za symbol boje Čechů za svou zem?
Ano
11,6 %
Ne
88,4 %
Celkem hlasovalo 15865 čtenářů.

Texty skupiny Ortel

jsou často označovány za rasisitické a extremistické, podle zprávy ministerstva vnitra vykazují příklon k pravicovému extremismu, ale jsou opatrně formulovány tak, aby skupině nehrozil postih.

Tomáš Ortel dřív působil v neonacistické skupině Conflict 88, jejíž název odkazuje na nacistický pozdrav Heil Hitler. Ve svých textech například vyzývala: „Sražte konečně na kolena ty židovský psy”. Ortel prohlásil, že svého působení v kapele nelituje, ani se za něj nestydí.

Reklama

Výběr článků

Načítám