Hlavní obsah

Báseň Anne Frankové se vydražila téměř za čtyři milióny

Za 140 000 eur (3,8 miliónu Kč) se ve středu v Amsterdamu vydražil text básně, který napsala Anne Franková. Konečná cena za krátký rukopis je téměř třikrát vyšší, než předpokládali odborníci. To svědčí o přetrvávající oblibě této židovské dívky, která se stala symbolem holokaustu, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dražba básně Anne FrankovéVideo: Reuters

 
Článek

Osmiřádkový text, který Anne z poloviny opsala z jedné nizozemské knihy básní, poslala přítelkyni Christiane van Maarsenové v březnu 1942. Tehdy jí bylo 12 let. Krátce poté se Franková začala skrývat se svou židovskou rodinou před nacisty v Amsterdamu.

Báseň vydražil po internetu zájemce, který si nepřál být jmenován. Autenticitu textu dokládal přiložený dopis od sestry Christiane Jacqueline van Maarsenové, která dala Frankové krátký rukopis do dražby.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Krátká báseň Anne Frankové se vydražila v přepočtu za 3,8 miliónu Kč.

Anne se narodila ve Frankfurtu nad Mohanem, v pěti letech s rodiči utekla a ukrývala se před nacistickým režimem v Nizozemsku. Dívka si v úkrytu vedla deník, který je dnes jedním z nejznámějších svědectví o holokaustu. Nakonec byl však jejich úkryt prozrazen. Anne zemřela v roce 1945 v koncentračním táboře Bergen-Belsen.

Deník Anne Frankové nechal vydat její otec, který válku přežil. Deník byl přeložen do 67 jazyků a prodalo se ho více než 30 miliónů kusů.

Reklama

Výběr článků

Načítám