Hlavní obsah

Za osm miliónů se v Praze vydražil Fillův obraz Polopostava ženy

Praha

Za osm milionů korun se v neděli v pražském Obecním domě vydražil obraz Emila Filly Polopostava ženy. Včetně aukčních poplatků vyjde nového majitele na skoro 10 miliónů korun, sdělil Albert trnka, ředitel společnosti European Arts, která dražbu pořádala.

Foto: European Arts

Emil Filla

Článek

Dílo z Fillova vrcholného období, vrácené majitelům v restituci, šlo do aukce s cenou 6,8 miliónu korun a nakonec bylo vydraženo za osm miliónů korun. Nový majitel za toto mimořádné dílo zaplatí přesně 9 936 000 korun včetně aukčních poplatků.

Další významnou položkou v aukci byl obraz Jindřicha Pruchy Jarní krajina, který předčasně zemřelý malíř vytvořil v třiadvaceti letech. Z vyvolávací ceny 1,8 miliónu vystoupala jeho cena v aukci na 2,6 miliónu korun.

Foto: European Arts

Obraz Polopostava ženy

Mimořádným dílem projevili účastníci aukce o soubor osmi kolorovaných kreseb Josefa Lady s názvem Jak se dělají noviny. Vznikl zřejmě na zakázku vydavatelského koncernu Melantrich a byl tištěn na pokračování v Českém slově v roce 1928. Byl vyvoláván za 2,2 miliónu a nový majitel ho získal za 2,85 miliónu korun.

Největším překvapením aukce se stal obraz od Zorky Ságlové s názvem 2209 KRÁLÍKŮ, který byl v aukci vyvoláván za 40 tisíc korun. O toto dílo se strhla doslova bitva a dražilo jí celkem 11 dražitelů na telefonu a několik dalších sběratelů na sále. Konečná cena včetně aukčních poplatků činí rekordních 641 tisíc korun.

S obrovským zájmem se setkala dražba plátna Dvě ženy před zrcadlem, díla Alfreda Justitze z roku 1923. Ze souboje zájemce na sále a dvou dražitelů na telefonu vyšel vítěz, který dotáhl cenu obrazu z 2,1 na 3,95 miliónu korun.

Obraz Josefa Šímy  - Krajina (1961) ze sbírky francouzského kritika a dokumentaristy Jeana-Marie Drata startoval v aukci s cenou 2,8 miliónu a nový majitel ho po souboji dražitelů v sále a na telefonu získal za 3,3 miliónu.

Sběratelé za jediné aukční odpoledne utratili přes 61 miliónů korun. Prodalo se 11 děl za cenu vyšší než milión korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám