Hlavní obsah

Kronbauerovo vnímání divadla je jedinečné

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražské náměstí Václava Havla mezi Národním divadlem a Novou scénou zdobí třicet velkoformátových fotografií Viktora Kronbauera. Na osmi panelech jsou vystaveny jeho snímky z představení Pražského divadelního festivalu německého jazyka jako předznamenání letošního, 21. ročníku, který začne 19. listopadu.

Foto: Viktor Kronbauer

Fotografie z kolekce dokumentující inscenaci Schlachten! (2000).

Článek

Kronbauer patří nejen k naší, ale i evropské špičce tvůrců divadelní fotografie, jíž se věnuje už téměř čtyřicet let. Fotí pro přední pražská i mimopražská divadla a festivaly, spolupracoval s režiséry Miroslavem Macháčkem, Davidem Radokem či bratry Formanovými, je autorem divadelních plakátů, obalů gramodesek, jeho fotografie jsou součástí mnoha publikací.

Pro Pražský divadelní festival německého jazyka fotí od roku 2000. Jejich první společnou inscenací byl dvanáctihodinový projekt  hamburského Deutsches Schauspielhausu Schlachten! (Do krve!) řetězící osm historických tragédií Williama Shakespeara do úchvatného divadla. Kronbauer tehdy proležel dvanáct hodin na betonové podlaze libeňské tovární haly ČKD, kde se představení odehrávalo, ukryt mezi kabely, aby nerušil, a fotil. Za kolekci získal svou první prestižní zlatou medaili na Triennale v Novém Sadu. Černobílé snímky této inscenace výstavě dominují. A daly jí i název Světlo v akci, neboť svícení a herectví byly její dominantou.

„Německá divadla si se světleným designem umějí poradit tak, aby světla šla ruku v ruce se scénografií, aby na diváky fungovala úžasná atmosféra,“ říká Kronbauer.

Dokáže tu atmosféru dokonale zachytit objektivem svého fotoaparátu. Umí vystihnout podstatný moment, ať už je to akcent položený na výraznou barevnost kostýmu, pohyb po scéně, či herecké gesto, jeho pohled objevuje divákům to, co jim na představení zůstalo skryto. Tyto fotografie svědčí o jedinečném vnímání divadla. Protože Kronbauer není jen vynikající fotograf, ale i citlivý a nadaný divadelník. Výstava na náměstí Václava Havla, která to dokládá, potrvá do 8. prosince a je veřejně přístupná po celý den.

Reklama

Výběr článků

Načítám