Hlavní obsah

Celá sbírka umění Davida Bowieho se vydražila za více než miliardu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Umělecká sbírka zesnulého zpěváka Davida Bowieho se v Londýně vydražila v přepočtu za více než miliardu Kč. To je o 400 miliónu více, než činily předběžné odhady její ceny, uvedla podle agentury DPA aukční síň Sotheby's.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Basquiatův obraz z Bowieho sbírky

Článek

Bowieho soukromou sbírku zahrnující okolo 400 děl a předmětů se správcům jeho pozůstalosti a rodině podařilo rozprodat během čtvrtka a pátku. Nejvíc vynesla malba černošského pouličního umělce Jeana-Michela Basquiata nazvaná Air Power, za níž kupec zaplatil 7,1 miliónu liber (bezmála 223 miliónů korun.)

Před dražbou byla málo známá Bowieho sbírka představena veřejnosti v Londýně, Los Angeles, New Yorku a Hongkongu.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Lidé se dívají na umělecká díla z Bowieho sbírky

Bowie se svou kolekcí nechlubil, ačkoli podle BBC v roce 1999 prozradil, že umění je jedinou věcí, kterou kupuje „nutkavě a návykově”. Otázce umění bylo věnováno jeho koncepční album 1. Outside (The diary of Nathan Adler or the art-ritual murder of Baby Grace Blue: A non-linear Gothic Drama Hyper-cycle) o detektivovi, který se věnuje radikálnímu umění přerůstajícímu v zločin.

Obrazy si však nepořizoval podle jejich věhlasu nebo jako investici. Rozhodující pro něj bylo, jak jej osobně každý umělec a jeho dílo oslovili.

Bowie sám navštěvoval výtvarnou školu a v roce 1994 vstoupil do redakce výtvarného čtvrtletníku. Založil také vydavatelství výtvarných knih.

Britský poprockový zpěvák, herec a malíř zemřel na rakovinu letos 10. ledna ve věku 69 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám