Hlavní obsah

Zemřel poslední ze Sedmi statečných, americký herec Robert Vaughn

– New York
Novinky,

V New Yorku podlehl ve věku 83 let leukémii poslední žijící hrdina legendárního westernu Sedm statečných Robert Vaughn. Oznámil to jeho manažer Matthew Sullivan. I když je znám především ze zmíněného westernu, kde ztvárnil váhavého střelce Leea, objevil se v mnoha dalších filmech jako válečný Most u Remagenu nebo Bullittův případ.

Foto: Profimedia.cz

Robert Vaughn jako Lee a Yul Brynner jako Chris Larabee Adams ve westernu Sedm statečných z roku 1960.

Článek

„Pan Vaughn zesnul obklopen svou rodinou,” řekl manažer Sullivan. Zůstala po něm manželka Linda, syn Cassidy a dcera Caitlin.

Vaughn začínal v polovině padesátých let v televizi, v roce 1955 se objevil v jedné epizodě seriálu Medik. O rok později si zahrál epizodní roli snímku Desatero přikázání a v roce 1957 byl poprvé uveden v titulcích, když si zahrál ve westernu Hells Crossroads.

Poprvé na sebe upozornil ve filmu Hoši z Filadelfie z roku 1959. Za vedlejší roli byl nominován na Oscara

O rok později ztvárnil svou nejslavnější roli Leea ve westernu Sedm statečných. Pak se ale objevoval hlavně v seriálech, jako byly The Lieutenant a The Man from U.N.C.L.E.

Proti McQueenovi

V Bullittově případu ztvárnil ambiciózního politika, který kryje mafiána. V titulní roli detektiva proti němu stál legendární Steve McQueen. V Mostu u Remagenu hrál majora wehrmachtu Paula Krügera. Objevil se také v komedii Jestliže je úterý, musíme být v Belgii.

V sedmdesátých letech už v celovečerních filmech tolik nehrál, i když se objevil ve Skleněném pekle. Soustředil se opět hlavně na seriály, několikrát se objevil v Colombovi. V roce 1978 získal Vaughn cenu Emmy za seriál Washington: Behind Closed Door a v roce 1979 získal nominaci na Emmy za seriál Backstairs in the White House.

V roce 1983 se ale objevil v celovečerním Supermanovi III. V 90. letech se objevoval v televizních filmech nebo seriálech, jako byla Chůva k pohledání nebo Zákon a pořádek. Jeho posledním filmem je thriller The American Side z letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám