Hlavní obsah

Vydání Seifertova díla skončilo bonbónkem

Právo, František Cinger

Patnáctý svazek Díla Jaroslava Seiferta obsahující jeho vzpomínkové prózy Všecky krásy světa, Co všechno zavál čas a Dodatky (Akropolis, 720 stran, 499 Kč) je vyvrcholením všestranné prezentace tvorby básníka, jediného českého nositele Nobelovy ceny za literaturu.

Foto: ČTK

Jaroslav Seifert žil v letech 1901 až 1986.

Článek

Editorka Marie Jirásková připravovala vydání vzpomínek u Škvoreckých i v Kolíně na Rýnem v exilových nakladatelstvích v roce 1981, kdy bylo Seifertovi osmdesát. Odbornou revizi svazku vykonal Jiří Brabec, jemuž stejně jako nakladatelství Akropolis patří velký dík za šestnáctidílnou literárněvědeckou prezentaci. Oním šestnáctým již vydaným dílem jsou Dodatky.

Stejně nazvaná část patnácté knihy přináší největší obohacení vzpomínkového dílu. Čtenář se spolu se souborem Všecky krásy světa může potěšit málo známými nebo neznámými autorovými vzpomínkami, připravovanými s fotografem Oldřichem Rakovcem (1913–1983) jako komentáře či úvahy nad jeho snímky Prahy.

Je radost číst lyrické úvahy nad zašlým časem mladí i československé kultury dvacátých až sedmdesátých let, které oživily Seifertovy přátele Karla Teigeho, Jiřího Wolkera, F. X. Šaldu, Josefa Palivce, Jindřicha Hořejšího, Josefa Horu, Vladislava Vančuru, Vítězslava Nezvala, Františka Hrubína a mnoho dalších, z nichž jsou někteří vymazáváni z české kulturní i společenské historie.

Listování celým básníkovým dílem a nakonec i závěrečnou částí připomíná autentickou podobu kulturních a politických zvratů minulého století. Současníci, a hlavně budoucí generace už nebudou odkázáni na černobílé, mnohdy cenzurované podání lidí znajících mnohostrannou podobu života jen z brožurkových pohledů nových generací často pracujících s výbory výborů.

Je tu odborně připravená kompletní podoba tvorby připomínající páteřní část české kultury, počínající avantgardou a pokračující bojem za demokratickou podobu literatury i života v době předlistopadové.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám