Hlavní obsah

Začíná festival flamenka

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Den flamenka, který začne ve čtvrtek v Praze, nebude navzdory názvu dnem, ale spíše týdnem, kdy se odehrají koncerty i taneční představení a budou se promítat tematické filmy.

Španělská tanečnice Adela vystoupí s bratrem Rafaelem.

Článek

„Cílem festivalu je přivážet do České republiky zahraniční umělecké hvězdy flamenka a upozornit na tento nesmírnou energií nabitý žánr v širších souvislostech,“ sdělila k festivalu Den flamenka jeho ředitelka Karol Martincová.

Ve čtvrtek 10. listopadu začne Den flamenka v pražské La Fabrice hudebně-tanečním představením Vypravěčka Jany Drdácké a Anežky Hessové. To spojuje andaluské flamenko s indickou taneční tradicí. Hluboká souvislost mezi oběma styly nepochybně vždy existovala, protože putující cikánští hudebníci měli a mají na Španělsko velký vliv. Tanec doprovodí Tomáš Reindl (tabla), Stanislav Kohútek aka Morenito de Triana (flamenková kytara), Václav Graif (palmas – tlesky), Petra Dokládalová (flamenkový zpěv) a Pavel Križovenský (flétna).

Foto: denflamenka.cz

Představení Vypravěčka

Od dětství se flamenku věnují sourozenci Adela a Rafael Campallovi ze Španělska. Vystoupí s představením Campallerías v Divadle U Hasičů v sobotu 12. listopadu. Campallerías má být holdem jejich rodu a sevillské čtvrti Cerro del Águilla, která formovala jejich první flamenkové kroky.

V neděli se na závěrečné fiestě v Retro Music Hall ukáže skupina Indialucía, která opět navazuje na spojnici mezi Španělskem a Indií. První album začala natáčet v roce 1999 a vystřídala se v ní řada renomovaných umělců. Druhé album Acatao vyšlo v roce 2014.

Den flamenka nabídne také tvůrčí dílny pro začátečníky i zkušenější, besedy a filmy. Podrobnosti najdete na www.denflamenka.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám