Hlavní obsah

RECENZE: Kolej, Berlín, párty a kebab

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seriál Semestr sedmadvacetiletého režiséra Adama Sedláka a herců často ještě mladších popisuje věrně studentské prostředí. Uvádí ho internetová televize Stream.cz.

Ukázka ze seriálu SemestrVideo: Stream.cz

 
Článek

Šestidílný Semestr se odehrává pouze na obrazovkách počítačů. Kamera tak neustále sleduje kurzor, který přelétává mezi videohovory, textovými konverzacemi a surfováním po internetu.

Hlavním hrdiny jsou intelektuálka Amálie, která studuje filmovou vědu a miluje Berlín, její poněkud povrchnější kamarádka, která píše módní blog, a její přítel Damián, který do Berlína odjede na studijní pobyt, i když německou metropoli s hipstery, imigranty a cyklisty paradoxně moc nemusí.

Foto: Ondřej Horák

Seriál o studentech Semestr se celý odehrává na internetu.

Seriál se netlačí do sféry sitkomu, která se u takového tématu automaticky nabízí, vypadá spíš jako poměrně realistický příběh o současných studentech s humornými prvky a vztahovými problémy, který se blíží skutečnému životu. Diváky jejich generace může určitě emocionálně vtáhnout. Třicátníci ho také pochopí, zvlášť když na různé stáže před deseti lety sami jezdili, i když se jich možná citově už tolik do hloubky nedotýká. U diváků přes padesát hrozí, že pravděpodobně vůbec nepochopí, co se tam děje a o čem postavy mluví.

Foto: Ondřej Horák

Eva Josefíková v seriálu Semestr

Obrazovka počítače a neustálé přeskoky mezi činnostmi symbolizují šílené tempo dnešních studentů. Jejich nesoustředěnost a zmatenost navenek i uvnitř. Studijní plány i vztahy se navazují i rozpadají snadno, jedním kliknutím. Prostředí internetu je tu vtipně využito k ironizaci pronesených replik (různé verze textů nebo rozpor mezi tím, co postavy říkají, že dělají, a tím, co je na obrazovce vidět).

Protagonisté seriálu Anna Linhartová, Jan Hofman a Eva Josefíková hrají své generační souputníky slušně a visí toho na nich hodně, když uvážíme, jak omezené jeviště poskytuje monitor. Jejich hlavní zbraní je přirozenost, podpořená pečlivou prací s jazykem v dialozích, který musí odpovídat charakteru mladých postav (mnoho českých filmů na tom pohořelo).

Nemožnost úniku do exteriéru trochu zmírňuje dvacetiminutová stopáž. To, co by asi nefungovalo jako celovečerní film, je tak ve vhodné formě docela dobrá zábava. Seriál běží na Stream.cz.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám