Hlavní obsah

RECENZE: OneRepublic odhodili patent a vyšli za experimentem

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předešlé album americké skupiny OneRepublic se jmenuje Native (2013). Bylo třetí v její diskografii a přineslo tolik hitů, že s nimi vydláždila celý halový koncert. Jejich většinový autor Ryan Tedder se stal vyhledávaným spolupracovníkem a formace měla zaděláno na dobré časy. S novinkou se jich ale vzdala.

Foto: Universal Music

OneRepublic jsou na světě devět let a vydali čtyři alba.

Článek

Pokud se někdo na hudební scéně výrazně prosadí tím, že nabídne písničky, jež se stávají neodolatelnými již při prvním poslechu, očekává se, že v tom bude pokračovat. OneRepublic to tak neudělali. Anebo to možná tentokrát nešlo.

Nové album Oh My My je dobře zvukově ošetřené, v písničkách jsou náznaky silných a popově zralých chvil (Better, Kids, Choke), nicméně povšechně je to kolekce průměrná, a to nejenom v kontextu diskografie této party z Colorada.

Mnohem více než písně zaujme třeba to, jak kapela pracuje s elektronickými zvuky či akustickými nástroji, které v některých momentech chytře splétá, v jiných zase striktně odděluje.

Foto: Universal Music

Obal nového alba kapely OneRepublic.

Nejzajímavější skladbou je A.I., duet Ryana Teddera a britského zpěváka a hudebníka Petera Gabriela. Vystupuje z řady, protože hudební světy protagonistů jsou rozdílné a skladba působí jako kompromis. Nesporně je ale zajímavá, podařilo se v ní dosáhnout zvláštní atmosféry, která podotýká, že OneRepublic vlastně v minulosti přišli do světa stadiónového poprocku z alternativních hudebních oblastí.

Oh My My je ve výsledku různorodá deska, na které OneRepublic odhodili patent na psaní silných rádiových písniček a namísto toho vyšli za autorským, aranžérským i interpretačním experimentem.

OneRepublic: Oh My My
Universal Music, 60:40

Celkové hodnocení: 65%

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám