Hlavní obsah

Ucho si prý Van Gogh uřízl z obav o ztrátu bratrovy podpory

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hádka s Paulem Gauguinem byla dosud považována za klíčový důvod, proč si proslulý malíř Vincent Van Gogh uřízl v záchvatu šílenství ucho. Teď se ale nabízí nové vysvětlení drastického činu: nový výzkum totiž ukazuje, že podnětem pro krvavé extempore mohl být dopis, který Van Gogh dostal 23. prosince 1888 od svého bratra Thea.

Foto: Archiv, Právo

Van Goghův autoportrét

Článek

„Roznětka pro sebezmrzačení byla dosud z velké části přehlížena,“ řekl podle listu The Daily Mail historik umění Martin Bailey, jenž nově popsal malířovy osudy v knize Studio of the South: Van Gogh in Provence (Ateliér jihu: Van Gogh v Provence).

Nabídl také nové vysvětlení pro umělcovo chování: „Jen pár hodin před tím, než si Van Gogh uřízl ucho, dostal dopis z Paříže. Ten obsahoval zprávu, že jeho bratr se setkal s mladou Nizozemkou Johannou Bongerovou a že se za pár dní rozhodl, že si ji vezme.“

I takto nevinná informace způsobila ale Vincentovi těžký šok. Nešlo jen o to, že může „ztratit“ bratra, který mu byl zjevně nejbližším z lidí. „Stejnou měrou byl znepokojen, že by bratr mohl ukončit finanční podporu, která mu umožňovala věnovat život umění,“ poznamenal Bailey.

Noviny ho měly za Poláka

Dopis sice obsahoval další výpomoc od bratra – sto franků –, Vincent se však možná sám sebe ptal, kolik takových částek ještě asi dostane. Malíř, jehož plátna se dnes prodávají za milióny dolarů, byl v té době neznámou nulou, která nedokázala prodat žádné ze svých děl. Za vše mluví Baileyho zjištění, že ze čtyř dobových zpráv o Van Goghově uříznutém uchu dvě uvádějí špatně jeho jméno a třetí ho označuje za Poláka.

Vincent byl tedy na svém bratrovi finančně závislý. Ve světě z konce 19. století, kdy se sociální stát teprve rodil, neměl jinak velkou šanci přežít. Vyhlídka na Theův sňatek a na založení rodiny pro něj znamenala nebezpečí, že o bratrovu finanční podporu úplně přijde. „Zasnoubení nemuselo být základní příčinou (Vincentova sebezmrzačení), ale odstartovalo tento ničivý čin,“ uvedl Bailey.

Nejproslulejší sebezmrzačení

Historici o Theově dopise věděli už dříve. Zjistili, že malíře vyhlídka na bratrův sňatek sužovala. Domnívali se ale, že Vincent dostal zprávu o zásnubách až po hrůzném činu – ve chvíli, kdy se zotavoval v nemocnici.

K hádce s Vincentovým přítelem a malířem Paulem Gauguinem skutečně došlo – poté, co oba umělci museli kvůli dešti společně strávit celý den. Gauguin pak opustil dům, kde oba bydleli, a hrozil, že odjede do Paříže. Podle Baileyho to však nebyl impulz ke zmíněnému uříznutí ucha, jež je asi nejproslulejším aktem sebezmrzačení v dějinách umění.

Uříznuté ucho zabalil Van Gogh podle listu The Guardian do papíru a s krvácející ranou vyrazil do svého oblíbeného nevěstince. Balíček tam dal jedné své mladé známé, která podle historičky Bernadetty Murphyové nebyla prostitutkou, nýbrž služkou.

Když žena papír rozbalila a do dlaně jí vypadlo ucho, omdlela. V nastalém zmatku byla přivolána policie. Na ni další den, o Vánocích, narazil i Gauguin, který už se trochu uklidnil a vracel se do společného bydliště.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám