Hlavní obsah

RECENZE: Malý velký koncert Lenny

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka Lenny nedávno vydala debutové album Hearts a vyrazila na turné. Před sebou z něho má už jen nedělní koncert v již vyprodaném pražském Lucerna Music Baru. V pátek vystoupila v českobudějovickém Café Klubu Slavie a s ohledem na velikost toho prostoru to byl její malý velký koncert.

Foto: Jiří Lukeš

Lenny a kytarista (hrající na baskytaru) Ondřej Fiedler v Českých Budějovicích.

Článek

Netají se tím, že se během tříletého studia skladby na škole v Londýně pilně učila hudební profesionalitě. Ta slova podtrhla nejenom tím, jak se na pódiu prezentovala, ale i vizuální stránkou setu. A připočteme-li skutečnost, že si do role hosta pozvala písničkáře Jakuba Ondru, který už natočil album pro německou Sony Music a na jaře je vydá, lze směle hovořit o turné dvou výrazných zástupců nové české hudební generace.

Do Café Klubu Slavie přišlo tři sta padesát diváků a bylo vyprodáno. Na konci podlouhlého sálku je sice malé pódium, nicméně o to více se na něm vyjímala LED stěna umístěná za zády muzikantů.

Foto: Jiří Lukeš

Lenny zazpívala všechny písničky z nového alba Heaarts.

Jednoduché a úderné projekce na ní udělaly z koncertu Lenny představení světového formátu, neboť vytvořily noblesní vizuální efekt, který jsme u nás zvyklí vídat povětšinou při koncertech zahraničních hvězd, a to jen ve velkých sálech či halách. Zohledníme-li promyšlenou hru světel i ty konfety v závěru koncertu, bylo to u nás nevídané a bytostně profesionální. Koncert v malém klubu to udělalo velkým.

Své pěvecké kvality Lenny potvrdila se zřejmou přirozeností. Je neodolatelná, když při zpěvu rockově chraptí, stejně když její hlas jakoby odpočívá a ona v baladách zpívá klidně i něžně, a také v polohách energických, kdy se na pódiu z téměř folkové zpěvačky během chvíle promění v rockovou divu a spolu s kapelou nespoutaně rozparádí koncert. Zpívá bezchybně a užívá si toho.

Foto: Jiří Lukeš

Lenny publikum v Českých Budějovicích dostala.

Možná by jen měla být při komunikaci s diváky rozhodnější a přesvědčivější, neboť během celého jejího bloku nebylo ani na chvíli pochyb o tom, že pódiu vládne ona, je osobností, která má charisma a ovládá svou práci.

K přesvědčivosti jejího vystoupení přispělo i to, že bylo dramaturgicky vyvážené, postavené tak, aby se měnily jeho žánrové nálady, stejně jako nástroje v rukou multiinstrumentalisty Ondřeje Fiedlera. Dvě písničky si s Lenny přišel zazpívat Jakub Ondra, zazněla i svérázná coververze skladby Whole Lotta Love od Led Zeppelin a bubeník Adam Vychodil nastoupil v jeden okamžik v masce postavy z Hvězdných válek.

Na pódiu se pořád něco dělo a zcela přirozeně fungovalo i to, že Lenny své písně zpívá v angličtině. Publikum na to bylo připravené, mnohé zpívalo s ní a možná tak přitakalo jakési generační revoluci, která by mohla v dění na naší hudební scéně dát větší smysl anglickým textům.

Host Jakub Ondra totiž ve svém bloku na úvod večera použil stejný jazyk. Jeho tvorba je písničkářsky komorní, doprovod mu dělal pouze hráč na cajon Štěpán Krtička. Vše bylo civilní a přirozené.

Foto: Jiří Lukeš

Jakub Ondra vystoupil jako host koncertu.

Jakub Ondra je nesporně autorský i interpretační talent. Jeho skladby mají duši a atmosféru, jeho hlas má až rockový drajv, výraz má sebejistý, interpretaci také. Když v posledních dvou skladbách začal Krtička bubnovat na kytaru, kterou měl Jakub Ondra na krku a hrál na ni, bylo to najednou živelnější, zvukově zajímavější a pozornost diváků přitahující. Tahle drobnost vizuální dění na pódiu rozproudila.

Lenny a Jakub Ondra jsou představitelé nové tuzemské hudební generace. Koncert v Českých Budějovicích ukázal, že i jejich zásluhou má potenciál a netřeba se o budoucnost zdejších hudebníků a zpěváků strachovat.

Lenny, Jakub Ondra
Cafe Slavie, České Budějovice, 28. října

Celkové hodnocení: 85%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám