Hlavní obsah

RECENZE: Jelen má koncertní šmrnc. V Budějovicích svou hudbou nabíjel

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku října vydala skupina Jelen své druhé album Vlčí srdce. Stalo se tak dva roky po debutu Světlo ve tmě a následném vzestupu popularity i koncertních zkušeností kapely. Ve čtvrtek večer odstartovala turné k novému albu v kulturním domě Vltava v Českých Budějovicích. Učinila tak ve velkém stylu.

Foto: Jiří Štarha

Skupina Jelen na pódiu KD Vltava v Českých Budějovicích.

Článek

K němu jistě patří i dobrá volba hosta turné, kterým je písničkář David Stypka se svou kapelou Bandjeez. Dodejme, že osobitý písničkář s vyzrálou kapelou. Jeho skladby jsou temné, především v textech se zabývají smutnějšími a rozervanějšími tématy života.

Bandjeez je ale uchopil odpovědně, vytvořil jim spolehlivou instrumentální základnu a vlastně tak nedovolil, aby vznikl dojem, že Stypka je pouze temný básník, potažmo interpret. Prostor dostal i jeho autorský a interpretační talent.

Foto: Jiří Štarha

David Stylka koncert zahájil.

Má pevný hlas, ve zpěvu je dynamický, a když ještě navíc v Českých Budějovicích před dvěma skladbami poznamenal, o čem je text, vysloužil si větší pozornost publika. Toho publika, které primárně dorazilo na koncert skupiny Jelen.

Na závěr se jemu i kapele dostalo uznalého potlesku, neboť dokázali posluchače zaujmout a mnohé vtáhnout do svého světa běsů a promyšlené interpretace.

Jelen roztleskal diváky už jen tím, že přišel na pódium. Jistě i s vděkem za to odehrál koncert, na který se obvykle dlouho nezapomíná. Tu a tam se sice objevil drobný technický problém, což je obvyklá daň prvnímu koncertu turné, povšechně to ale byl jistý set kapely, která častým aktivním pobytem na pódiích nabrala zkušenosti, je zdravě sebevědomá a přitom má pokoru k písním i k těm, kterým je zpívá a hraje. Proto její hudba v Českých Budějovicích takříkajíc nabíjela, a jistě tomu tak bude i na dalších koncertních zastávkách.

Foto: Jiří Štarha

Zpěvák a kytarista Jindra Polák na pódiu v Českých Budějovicích.

Kapela dobře sestavila sled písniček. Starší střídala s novějšími, rychlejší s pomalejšími a živá podoba navíc některým vlévala ještě více energie, než mají na albech. Dobře se uvedla, byť očividně trochu pokoušena trémou, zpěvačka Vu Thao Chi se svou harmonikářskou souputnicí. V závěru vystoupení odvedla spolehlivou pěveckou práci i Kateřina Marie Tichá, jež se skupinou Jelen vystupuje v roli milého hosta řadu měsíců a stala se přirozeností jejích koncertů.

Foto: Jiří Štarha

Jindra Polák křtí album společně s divačkou Pavlínou.

Do konceptu programu jako milá zpestření dobře zapadly i instrumentální „souboj“ kytaristy Jana Reka a trumpetisty Saši Smutného, křest alba za kmotrovské účasti dívky Pavlíny, která si jako divačka předtím s kapelou zazpívala písničku Co bylo dál?, stejně jako kytarová dohra v písničce Slunovrat, která na albu není.

Jelen hrál hodinu a tři čtvrtě. Jeho set měl gradaci a publikum se postupně dostávalo do většího a většího varu. Nakonec se přidávalo a vše korunoval patrný fakt, že skladby téhle kapely zasahují několik generací posluchačů a přitahují je svou přirozenou krásou a příběhy v textech.

V pátek večer pokračuje skupina Jelen v turné koncertem v Karlových Varech, v sobotu vystoupí v Litomyšli.

Jelen, David Stypka & Bandjeez
KC Vltava, České Budějovice, 27. října

Celkové hodnocení: 85%

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám