Hlavní obsah

Dejvické divadlo se představí na festivalu Made in Prague v Londýně

Právo, Jan Šída

Dvacátý ročník festivalu Made in Prague, které pořádá České centrum Londýn, zahájí představení pražského Dejvického divadla. Multižánrová přehlídka je však zaměřená především na film a proběhne od 5. listopadu do 2. prosince na více než deseti místech v celém Londýně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva tisková mluvčí Českých center Petra Jungwirthová, herec Hynek Čermák, ředitelka Dejvického divadla Eva Kejkrtová-Měřičková a herečka Jana Holcová.

Článek

Dejvické divadlo se představí britskému publiku poprvé a přiveze tři představení – Teremin, Ucpanej systém a Zimní pohádku. Jde vlastně o průřez jeho tvorbou, protože první hra je jedna z nejstarších, druhá je diváky nejžádanější a třetí nejnovější.

„Všechny hry uvedeme v našem mateřském jazyce a použijeme anglické titulky. Bude to pro herce trochu náročnější, protože se budou muset přesně držet textu. Věříme, že přijdou i naši krajané, kteří v Londýně žijí,“ uvedla herečka souboru Jana Holcová.

Zorganizovat zájezd divadla bylo obtížné především z organizačního a finančního hlediska. „Podařilo se nám získat dva granty, z Magistrátu hlavního města Prahy a z Ministerstva kultury. Ovšem nejpodstatnějším sponzorem budou samozřejmě diváci, kteří si zakoupí vstupenky. Vzhledem k tomu, že jsme se spojili  s Českým centrem v Londýně, které nám pomohlo především organizačně, věřím, že všechno dobře dopadne,“ řekla ředitelka divadla Eva Kejkrtová-Měřičková.

Do Londýna pojede silná sestava výrazných hereckých osobností. Diváci tam uvidí Ivana Trojana, Kláru Melíškovou, Miroslava Krobota, Jaroslava Plesla, Lenku Krobotovou, Martina Myšičku nebo Hynka Čermáka.

„Z londýnského představení nemám žádné obavy, protože my herci jsme od toho, abychom stáli na jevišti a hráli. V podstatě je jedno, jestli se jedná o Horní Dolní či Londýn. Na druhou stranu jsem opravdu překvapen, co všechno museli organizátoři pro realizaci udělat,“ prohlásil herec Hynek Čermák.

Festival Made in Prague vznikl v roce 1997 proto, aby se česká kultura představila londýnské veřejnosti. Velký úspěch zaznamenala v první řadě filmová tvorba, která byla prezentována na každoročních tematických přehlídkách (fantastický realismus, český horor, muzikál).

Letošní přehlídka má za jedno z hlavních filmových témat ženu coby hlavní hrdinku. Angličtí diváci se budou moci pokochat filmy Eva Nová, Domácí péče, Polednice, Zkáza krásou či Já, Olga Hepnarová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám