Hlavní obsah

RECENZE: Revoluce se nekoná, Green Day se nemění

Právo, Jaroslav Špulák

Americká poppunková trojice Green Day patří již drahně let ke hvězdám světové scény. V minulosti několikrát přesvědčila, že dokáže v žánru, v němž je filozofie skladeb neměnná, překvapit i zaskočit. Alba Dookie, American Idiot nebo 21th Century Breakdown byla výtečná, až revoluční.

Foto: Warner Music

Green Day jsou (zleva) Mike Dirnt (baskytara), Billie Joe Armstrong (zpěv, kytara) a Tré Bool (bicí).

Článek

Před několika dny vydaná novinka Revolution Radio má pojem „revoluce“ přímo v názvu.

Po aktivistických deskách American Idiot a 21th Century Breakdown, na nichž se kapela vyjadřovala ke stavu světa i k americkým prezidentským volbám, bylo proto lákavé očekávat, že se na té nové postaví k blížícím se volbám a odsoudí republikánského kandidáta Donalda Trumpa jako nekompetentního.

Nepřímo to udělala, názor je patrný z rozhovorů, které muzikanti poskytli v poslední době. Koncept desky však volební není. Green Day nahráli písničky tematicky roztříštěné, osobní i společenské, to vše v duchu svého nejlepšího přesvědčení.

Pakliže se tradičně uvádí, že existuje jediná kapela, která je takříkajíc stále stejná, přesto davy vzývaná a milovaná, tedy AC/DC, zdá se, že k ní přibyla další. Jak Green Day hrají a znějí dnes (z velké části je za tím i barva hlasu Billieho Joea Armstronga), tak hráli a zněli už ve čtyřiadevadesátém roce, kdy vyšlo jejich klíčové album Dookie. Přímý tah, nakažlivě poutavé melodie, jednoduché aranže, punkový nádech. Trvá to už dvaadvacet let.

Na albu Revolution Radio písnička Somewhere Now trochu připomíná výraz legendárních The Who, Outlaws pop osmdesátých let, Forever Now koketérii s rockovou epikou a Still Breathing mladší poppunkové kapely dneška. Ta podobenství jsou ale letmá, protože základem je obvyklý a neměnný výraz Green Day.

Jmenovaná Still Breathing je osobní výpovědí zpěváka a kytaristy Armstronga. Zpívá o tom, jak vyrůstal bez otce i jak se dostal do závislosti na drogách.

Revolution Radio nebo Say Goodbye jsou o tom, jak se v Americe lidé bouřili proti policejní agresivitě vůči černým obyvatelům, k napsání Troubled Times kapelu inspirovaly teroristické útoky loni v listopadu v Paříži, Youngblood je zase poctou Armstronga jeho partnerce.

Green Day zůstali sami sebou. Na jednu stranu je to přirozené, na stranu druhou by možná bylo příjemné, kdyby se pokusili alespoň trochu překvapit.

Green Day: Revolution Radio
Warner Music, 44:29

Celkové hodnocení: 70 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám