Hlavní obsah

RECENZE: Norah Jones na to jde přes jazz. Progresivní to ale není

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmatřicetiletá americká zpěvačka a hudebnice Norah Jones (vlastním jménem Geetali Norah Shankarová) se na scéně objevila před patnácti lety. V roce 2002 vydala debutové album Come Away With Me a od té doby prodala více než padesát miliónů kusů svých počinů. Její písničky přitom nemají nic společného s hudebními trendy doby.

Foto: Universal Music

Norah Jones vydala své šesté album.

Článek

Pokud nebudeme mít lákavý pocit, že na přelomu posledního desetiletí právě Norah Jones a jiné mladé zpěvačky vytvořily módní vlnu vlastní přítomností na scéně, pak to svědčí o tom, že svět rád poslouchá ženy s krásnými hlasy, hudebně talentované a přemýšlivé.

Norah Jones na své umělecké cestě dlela v osidlech soulu, blues, popu, moderního r’n’b a také jazzu. Právě ten se stal základním stavebním kamenem nového alba Day Breaks, stejně jako piano i klavír, na které hraje.

Ve všech skladbách to jsou hlavní nástroje. K nim se pak přidávají další, podle toho, jaké hosty si Norah Jones do jednotlivých kompozic pozvala. Její jazzové cítění je svobodné, současně aranžérsky pestré. Hostů na albu je ostatně skoro třicet.

Foto: Universal Music

Obal alba Day Breaks.

Na desce nejsou jen původní písničky Norah Jones. Vrhla se i na coververze svých favoritů a vzorů, proto se citlivě představuje například ve skladbách Dukea Ellingtona nebo Horace Silvera.

Stejně dobře, jak v písních hraje, tak také zpívá. Její výraz je trochu zastřený, to však kvůli tomu, aby nálada desky evokovala barové prostředí třicátých až padesátých let minulého století. Byl to jistě záměr.

Kolekci vládnou balady, v tom je umělkyně trochu monotónní. Mají výrazný jazzový tón, odskakují ale i k barovému blues a v písničce Flipside je například patrný vliv rocku sedmdesátých let. Víc do současnosti Norah Jones nejde. Dělá to, co miluje, a je v tom vcelku přesvědčivá.

Možná by však měla přemýšlet o tom, co nového světu hudby může dát. Už v minulých letech totiž dokázala, že její talent je obrovský.

Norah Jones: Day Breaks
Universal Music, 46:54

Celkové hodnocení: 70 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám