Hlavní obsah

Mr. Sipp: Je čas na blues

Právo, Šárka Hellerová

Z Mississipi přijede na nedělní pražský festival Blue Fest čtyřicetiletý hudebník Mr. Sipp, vlastním jménem Castro Coleman. Téměř tři desetiletí zasvětil gospelové hudbě, v posledních čtyřech letech hraje blues. První bluesové album It's my guitar vydal před třemi lety, loni navázal deskou The Mississippi Blues Child. Díky němu jako bluesman získal celosvětové renomé.

Foto: archiv umělce

Hudebník Mr. Sip.

Článek

Lásku k hudbě jste zdědil po rodičích. Jaké jsou vaše první hudební vzpomínky?

Máma a táta měli kapelu The Starlights a já na jejich koncerty chodil už jako malý kluk. Díky nim jsem odmala věděl, že chci také hrát. Táta si nepřál, abychom se se sourozenci stali muzikanty, ale já měl hudbu v krvi. Ta vášeň se přenesla i na mé děti. Nejstarší dcera už nahrála první album. Má obrovský talent a pro hudbu žije stejně jako já i moji rodiče.

Dlouho jste se věnoval spíš gospelové hudbě. Co pro vás znamená blues?

Jsou to kořeny veškeré dnešní hudby. S blues to všechno začalo, kdyby nebylo blues a gospelové hudby, nebyly by podle mě dnes ani žádné jiné žánry.

Jako bluesový hudebník Mr. Sipp vystupujete až v posledních čtyřech letech. Co z předchozích počinů je pro vás nejvýznamnější?

Musím jmenovat dvě záležitosti. První je má první vlastní gospelová skupina True Believers. Založil jsem ji v osmdesátých letech s přáteli a rodinou. Byl to jeden z největších životních zážitků, protože to bylo mé první dílo. Nemusel jsem naplňovat ničí představy, byl jsem autorem i producentem naší hudby.

Rád také vzpomínám na spolupráci s The Williams Brothers. To byla parta muzikantů, ke které jsem vzhlížel. Díky nim jsem poprvé pořádně cestoval a zažil první větší koncerty. Měl jsem štěstí, že jsem byl jedním z lidí, kteří se od nich mohli učit. Hrál jsem na kytaru a podílel jsem se na tvorbě i produkci. Měli smlouvu s nahrávací společností.

Nechybí vám gospel?

Ani ne, protože část repertoáru z té doby jsem přijal i do současné tvorby. Navíc gospelové muzice jsem se věnoval dvacet šest let. Proto jsem se před několika lety začal obracet k blues.

Měl jsem už pocit, že jsem vystoupil všude a všechno zazpíval. Nahrál jsem dvanáct gospelových alb. Chtěl jsem vyzkoušet něco nového. A to je blues.

Jako bluesový hudebník máte úspěch. S druhým albem The Mississippi Blues Child jste letos vyhrál kategorii nejlepšího alba nového umělce v cenách Blues Music Awards. Co to pro vás znamená?

Je to příjemné obzvlášť proto, že to je velmi prestižní cena. A jsem vděčný za to, že se naše písně zdály natolik dobré, aby si tuto nominaci zasloužily.

Co mají návštěvníci pražského Blue Festu čekat od vašeho vystoupení?

Říkáme tomu The Sipp experience. Znamená to hodně energie, zábavy a emocí. Důležitá je radost z hudby a tance. Snažíme se vzít publikum na emocionální horskou dráhu, na které pláče smíchy.

Reklama

Výběr článků

Načítám