Hlavní obsah

Zpěvačka Marta Kubišová: Původně jsem chtěla zpívat Franklinovou

Právo, Jaroslav Špulák

Zpěvačka Marta Kubišová vydala své poslední album. Jmenuje se Soul a nazpívala na ně s českými texty své oblíbené soulově laděné skladby. Koncertovat prý bude do listopadu 2017, pak se z hudební scény stáhne.

Foto: Petr Horník, Právo

Marta Kubišová skončí na hudební scéně v listopadu příštího roku.

Článek

Opravdu je to vaše poslední album?

Jsem si tím jista, protože je to pro mě nezbytné. Původně jsem si myslela, že to v hudební branži vydržím trochu déle, ale loni mě postihl infarkt, který jsem vzala jako znamení. Byl to zvednutý prst boží. Koncerty mám naplánované do 1. listopadu 2017, potom skončím.

Foto: Vít Štěpánek, ČTK

Zpěvačka Marta Kubišová se svým nový albem Soul.

Co budete dělat?

Počítám s tím, že si takové tři měsíce pořádně odpočinu a nebudu dělat nic. Je ale pravděpodobné, že zůstanu spoluhostitelkou pořadu Kdo židli má, bydlí!, který vysílá Český rozhlas Dvojka a hlavním hostitelem je Milan Hein.

Pokud jde o televizní pořad Chcete mě?, v tuto chvíli vůbec netuším, co bude. Obávám se však, že jestli z něho odejdu, skončí. A zvířata z útulků pomoc potřebují. Všechno je ve hvězdách. Koncertovat a nahrávat alba ale nebudu.

Proč jste se rozhodla natočit své poslední album v soulovém duchu?

Hudbu jsem v dobách svého mládí poslouchala a vnímala z rádia Luxembourg. Vždycky ve mně zůstávaly složitější písně, melodie a rytmy, většinou soulové.

Ten styl jsem si zamilovala, je mi nejbližší. Mnohé soulové písně jsem také zpívala ve své první kariéře.

Co myslíte tou první kariérou?

Je to doba od roku 1962, kdy jsem začala profesionálně zpívat ve Stop divadle v Pardubicích, do ledna 1970, kdy mi tehdejší komunistický režim zpívání znemožnil, následkem vykonstruované aféry s podvrženými pornofotkami.

Na albu ale nejsou jen písně ze šedesátých let…

Některé jsem měla vybrané dlouho, věděla jsem, že si je musím zazpívat a nahrát na album. Ty novější jsme vybrali s Petrem Maláskem, který album Soul produkoval.

Mimochodem, úplně původní nápad byl nazpívat pouze písně, které měla v repertoáru Aretha Franklinová. Ale rozmyslela jsem si to, protože k ní mám zbožnou úctu a rozhodně se s ní nemůžu jako zpěvačka měřit. Nakonec jsme se s Petrem Maláskem rozhodli, že to bude soulová deska s coververzemi písní více interpretů.

Proč jste je opatřila českými texty?

Protože v češtině zpívám ráda a myslím si, že mi to vždycky vycházelo. A protože jsem se rozhodla svěřit texty do rukou Marty Skarlandtové a Václava Kopty, měla jsem jistotu, že budou kvalitní. Jsou to lidé, kteří češtinou dokonale vládnou. Dva texty jsou od již zesnulého Pavla Vrby.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Při křtu převzala Marta Kubišová jubilejní diamantovou desku.

Napsala jste vy sama někdy český text?

Napsala, ta skladba se jmenuje Sedím na měsíci. Byl to takový zoufalý pokus, který jsem pak už nikdy nezopakovala. Chtěla jsem to zkusit a zjistila jsem, že mi to dá spoustu práce. A tak jsem se rozhodla nechat to povolanějším.

Byla jste někdy na koncertě někoho, kdo některou z písní na vašem albu Soul původně zpíval?

V osmašedesátém jsem byla na koncertě Arethy Franklinové v pařížské Olympii. Ten koncert se nahrával, takže na desce je potlesk Heleny Vondráčkové, Vaška Neckáře a můj. Byli jsme tam tehdy společně.

Byla jsem i na vystoupení Elly Fitzgeraldové v Berlíně. Byla také naprosto úžasná. A potom jsem si řekla, že na pódium se už asi neodvážím, protože vzhledem k jejím kvalitám vlastně nemám nárok.

Na její skladbu People jsem si nikdy tak docela netroufla. Jak ji ona vystřihla, to je nepřekonatelné.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám