Hlavní obsah

RECENZE: Hudební svět PJ Harvey je barevný a přitom čistý

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na koncerty zpěvačky PJ Harvey se nechodí kvůli tomu, abychom zhlédli dechberoucí show plnou světelných efektů, bohatých kulis a rádiových hitů. Na její vystoupení lidé směřují především proto, aby se potěšili hudbou. Ve čtvrtek večer jich do pražského Fora Karlín přišly tři tisíce.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

PJ Harvey přilákala asi tři tisíce diváků.

Článek

Na probíhajícím turné propaguje britská umělkyně své letošní dubnové album The Hope Six Demolition Project. Skvělé dílo, dodejme. Ostatně, taková hodnocení jejích studiových nahrávek jsou už řadu let běžná.

Stejné hodnocení lze vztáhnout i k jejímu koncertu. S devítičlennou doprovodnou kapelou nastoupila na pódium pochodovým krokem a poté pro ně vůbec nebylo třeba se v prvních písničkách jakkoli rozehřívat nebo rozehrávat. Začalo se zostra.

V diváky zaplněné hale byl výtečný zvuk, který respektoval každý nástroj, jejich souhru, stejně tak i občasný minimalistický doprovod v některých písničkách. PJ Harvey zpívala náramně, a rozumět bylo každému slovu. Svým hlasem ovládala všechny tóny, jeho barva byla sytá a příjemná, ve sborových partech dominovaly přirozenost a interpretační přesvědčivost.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

PJ Harvey své písnička v Praze neuváděla.

Každá fráze, každý zvuk každého nástroje tvořily dílek do pestré mozaiky hudebního světa PJ Harvey. Společně měly pozitivní vliv na aranžérsky rafinované kompozice, celkový zvuk byl sofistikovaný a s ohledem na stavbu většiny písniček dynamický. Každý tón měl smysl, každý úder nenahraditelnou funkci.

Na začátku koncertu představily zpěvačka i kapela několik skladeb z nového alba. Postupem času se více ohlížely do minulosti, takže během večera udělaly radost jak těm, pro které je tvorba PJ Harvey ještě stále objevem, tak těm, kteří pamatují starší časy. Bylo nicméně patrné, že v publiku jsou především zkušení posluchači a takřka bez výjimky ti, kteří od koncertu očekávali ono hudební potěšení.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

PJ Harvey zpívala a hrála na soxofon.

V tvorbě PJ Harvey se lad a pořádek sešly s bojovnou duší. Zpěvačka ve svých textech není lhostejná k současnému stavu světa, naléhá na posluchače, aby si jeho slabiny a nedokonalosti či nepoctivosti uvědomili, a dává jim naději na lepší příští. A aby texty (a samozřejmě i hudba) náležitě vynikly, mezi písněmi nehovořila. Promluvila teprve před závěrem základní části, kdy divákům poděkovala a představila svou kapelu.

Ano, byl to přesně ten koncert, který potěší a který je strhující právě tím, jak je přesný a současně čistý. To vše se dělo bez jakýchkoli videoprojekcí na pódiu i mimo něj, na jednoduchém geometrickém pozadí a bez dechberoucích světelných efektů.

PJ Harvey
Forum Karlín, Praha, 13. října

Celkové hodnocení: 90 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám