Hlavní obsah

Centre Pompidou má být i v Bruselu

Právo, Kateřina Farná, Brusel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belgická metropole plánuje do roku 2020 otevřít centrum moderního a současného umění. Spolupracovat na jeho vybudování v původních dílnách automobilky Citroën má světoznámé pařížské Centre Pompidou.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Původní dílny automobilky Citroën se promění v bruselskou pobočku Centre Pompidou.

Článek

Hodlá do Bruselu zapůjčit část ze své bohaté 120tisícové sbírky (vystavuje jen asi 10 procent), další exponáty budou pocházet ze sbírek belgického Královského muzea výtvarného umění, které zahrnují díla Picassa, Dalího, Matisse, Miróa a mnohých dalších.

Industriální budova ve stylu art deco sídlí poblíž bruselského vodního kanálu. Představitelé města tak chtějí novým kulturním centrem pomoci rozvíjet ne příliš oblíbenou oblast sousedící s převážně muslimským Molenbeekem a zároveň považovanou za jakousi hranici mezi dvěma nesmiřitelnými stranami města.

„Budeme mít MoMA, vlastní Guggenheimovo muzeum,“ uvedl už dříve šéf bruselské regionální vlády Rudi Vervoort. Předběžné odhady mluví až o miliónu návštěvníků ročně.

Zatím není známo, jak se bude instituce oficiálně jmenovat. Nicméně na ploše asi patnácti tisíc metrů čtverečních dostane prostor také moderní a současná architektura. A než se výstavní sály první zahraniční pobočky Centre Pompidou otevřou, chtějí organizátoři staré garáže zpestřit dočasnou expozicí. Brusel také plánuje stát se v roce 2030 Evropským městem kultury.

Reklama

Výběr článků

Načítám