Hlavní obsah

Další Preislerův obraz byl vydražen za 3,1 miliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Další z obrazů Jana Preislera našel svého kupce na nedělní aukci v Praze. Za návrh mozaiky pro někdejší Zemskou banku v Praze šťastlivec zaplatil bez dvacetiprocentní aukční přirážky 3,1 miliónů korun, řekl Jiří Rybář, jednatel společnosti 1. Art Consulting Brno - Praha, která aukci v Topičově salonu pořádala. Preislerův obraz se prodal naposledy při dražbě minulý týden.

Foto: 1. Art Consulting Brno - Praha

Jan Preisler: Návrh mozaiky pro Zemskou banku v Praze (česání jablek)

Článek

Novou majitelku našel před týdnem při aukci, kterou pořádala aukční síň European Arts, Preislerův obraz Tři dívky v lese. Vydražen byl bez aukční přirážky za 6,5 miliónu korun. Nad hranicí milionu tak bylo v Česku při dražbě prodáno včetně dnešního obrazu zatím jen sedm Preislerových maleb. [celá zpráva]

Dnes prodaný Preislerův olej doplňují v jednom rámu čtyři grafické listy Bedřicha Havránka s přírodními výjevy. Rozměrný obraz je součástí triptychu a jeho námětem je česání jablek dvěma hochy.

Společnost 1. Art Consulting v neděli kupcům nabídla na 170 děl zejména českých umělců 19. až 21. století, zhruba 70 procent z nich se podle Rybáře prodalo a sběratelé za ně utratili přes 17 miliónů korun.

Druhým nejdráže prodaným dílem byl olej na plátně od Otakara Nejedlého s názvem Lodě na Cejlonu. Vyvolávací cena začínala na 450 000 korun, nový majitel ho získal bez přirážky za 1,7 miliónu korun. Žádné jiné dílo miliónovou hranici podle Rybáře už nepřekročilo.

Velký zájem měli kupující ale o grafiky Zdeňka Sklenáře, u kterých se prodejní cena proti vyvolávací téměř zdesetinásobila. Například jeho litografie Čínský znak se prodala za 150 000 korun, vyvolávací cena byla 18 000 korun.

V nabídce aukce bylo i Zátiší s hruškami od Jana Zrzavého. Olejomalba z roku 1912 a signaturou Zrzavý, kterou malíř na svých obrazech občas používal, se prodala za vyvolávací cenu tři čtvrtě miliónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám