Hlavní obsah

Káťa Kabanová otevře Janáčkův festival v Brně

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inscenace Káti Kabanové otevře v pátek 7. října na scéně Janáčkovy opery program 5. mezinárodního festivalu Janáček Brno, který do 18. října nabídne dvacet sedm produkcí z díla Leoše Janáčka či s ním hudebně spřízněných autorů.

Foto: archiv NDB

Káťa Kabanová režiséra Roberta Carsena nabídne kromě Janáčkovy hudby i neobvyklou podívanou.

Článek

Operu Káťa Kabanová nastudoval se souborem brněnského Národního divadla světoznámý kanadský režisér Robert Carsen a slovenský dirigent Ondrej Olos. Na scéně zalité vodou se odehraje lyrický i dramatický příběh Kátiny lásky k Borisovi. Ústřední dvojici ztělesní Pavla Vykopalová a dánský tenorista Magnus Vigilius.

Festivalový program se skládá ze tří dramaturgických linií. V té první, operní, diváci uvidí i další Janáčkovy opery: Z mrtvého domu v podání Státního divadla Norimberk v režii Calista Bieita a Její pastorkyňu v nastudování domácího souboru v režii Martina Glasera.

Z dalších oper uvede brněnský soubor premiéru operního večera sestávajícího ze dvou titulů – Bartókova Modrovousova hradu spolu s Očekáváním Arnolda Schönberga v režii Davida Radoka – a multimediální operu Beryla Korota a Steva Reicha The Cave. Olomoucký operní soubor uvede na festivalu oceňovanou inscenaci Pádu Antikrista Viktora Ullmanna a Jihočeské divadlo z Českých Budějovic Ravelovu operu Dítě a kouzla.

Hned ve dvojím provedení se na festivalu objeví Janáčkův Zápisník zmizelého. Spolu s Griegovým cyklem Děvče z hor ho ve scénické podobě provede soubor opera povera ve spolupráci s Operou Bergen v režii Rocca v Divadle na Orlí s Alešem Brisceinem v hlavní roli, v koncertním tvaru zazní v Besedním domě s britským tenoristou Tobym Spencem, který nahradí nemocného Iana Bostridge.

Komorní dramaturgická řada nabídne mimo jiné recitály klavíristy Ivo Kahánka, sopranistky Martiny Jankové, koncerty Parnas Quintetu, Miloslav Ištván Quartetu, Ivy Bittové a Emila Viklického a dalších vynikajících interpretů.

Třetí linii tvoří sborová tvorba, která je pro tvorbu Leoše Janáčka velmi podstatná. Na festivalu zazní v podání Pražského filharmonického sboru, Českého filharmonického sboru z Brna, rakouského Arnold Schönberg Choru, brněnského Pěveckého sboru Masarykovy univerzity i operního sboru Janáčkovy opery Národního divadla Brno.

Reklama

Výběr článků

Načítám