Hlavní obsah

Festival Oldʼs Cool 2016 o víkendu ve znamení módy a nábytku

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní programová část čtvrtého ročníku mezigeneračního festivalu Oldʼs Cool 2016 (trvá až do 6. října) proběhla o tomto víkendu. V sobotu 24. září jí po celý den patřila dvorana pražského Veletržního paláce. Kromě workshopů s prestižními tuzemskými designérkami došlo i na večerní módní přehlídku upcyklovaných modelů a následný koncert.

Foto: Jan Šída, Právo

Módní přehlídka spojovala modelky a modely dvou generací.

Článek

Večer, nazvaný Slow Up, byl věnován takzvané pomalé módě. Jde o modely vzniklé na základě recyklace, respektující přírodu i lidi, kteří je nosí nebo vyrábějí. Za výchozí materiál slouží třeba staré košile, kožené bundy, džínovina či odložené second handové oblečení. Dvanáct návrhářů představila módní přehlídka v prostorách Malé dvorany, jejíž interiér upravila pro tuto akci architektka Kateřina Blahutová. Výtvarně zhmotnila téma recyklace běžných odpadů prostřednictvím scénografického projektu Trashcape.

Foto: Jan Šída, Právo

Závěrečné defilé symbolizovalo spojení obou generací.

Základní ideou přehlídky, kterou doprovázela společně se seniorským sborem Elpida zpěvačka Never Sol, byl nápad spojit prezentaci modelkami či modely dvou generací. Důležitá byla i samotná choreografie. Starší modelka kráčela po vymezeném prostoru vždy přímočaře, zatímco mladší modelka či model za ní křižovali zleva doprava. Na konci se pak společně vždy sešli a vrátili se ruku v ruce do výchozího bodu. Toto spojení a výsledná hromadná promenáda měly symbolizovat vzájemnost obou generací.

Na prezentaci se například představily modely Hany Frišonsové, Vivien Babicové, Jana Černého, La Femme Mini, Moniky Drápalové či Jakuba Polanky.

Celý večer pak zakončilo vystoupení éterické vokalistky Never Sol se sborem. Zpěvačka se doprovázela na klávesy, využívala elektronického podkresu a svým naléhavým hlasem naplnila celý prostor dvorany.

Foto: Jan Šída, Právo

Seniorský sbor Elpida vystoupil se zpěvačkou Never Sol (nahoře).

Neděle ve znamení nábytku

Neděle 25. září proběhla ve znamení designu nábytku a dalších bytových doplňků. Nábytková dílna Dáme si do bytu v kooperaci s projektem Z pokoje do pokoje předvedla formy renovace starého nábytku. Odborníci ukázali lidem, jak se například repasuje židle či správně přilepí prasklá dýha.

Festival pokračuje dále i v Brně či Olomouci a přinese mimo jiné mezigenerační diskuse, koncerty, filmové projekce nebo workshopy pro prarodiče s dětmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám