Hlavní obsah

Terry Jones z Monty Pythonů se stáhl do ústraní, trpí afázií

Novinky, Stanislav Dvořák

Vážná nemoc donutila herce a režiséra Terryho Jonese odejít z veřejného života. Trpí afázií, což je ztráta nebo porucha řeči způsobená nemocí mozku. V tomto případě souvisí s demencí. „Není už schopen poskytovat interview,” řekl jeho mluvčí.

Foto: Profimedia.cz

Terry Jones při natáčení Monty Pythonova létajícího cirkusu

Článek

Jones byl od začátku členem komediální skupiny Monty Pythonů, která je populární po celém světě. Spolu s Terrym Gilliamem, Johnem Cleesem, Erikem Idlem, Michaelem Palinem a Grahamem Chapmanem natáčeli scénky a filmy plné bláznivého politicky nekorektního humoru.

Jones režíroval slavné snímky Život Briana a Monty Pythonův smysl života, podílel se také na filmu Monty Python a svatý grál.

Foto: Profimedia.cz

Terry Jones (druhý zleva) s Michaelem Palinem, Johenm Cleesem a Terrym Gilliamem

Skupina naposledy společně vystupovala v roce 2014 v londýnské O2 areně za obrovského zájmu veřejnosti. Všechna představení se okamžitě vyprodala.

„Je nám hluboce líto, že Terrymu Jonesovi diagnostikovali demenci. Myslíme na něj a jeho rodinu,” řekla Kathryn Smithová z britské Alzheimerovské společnosti.

Jones byl letos navržen na cenu Bafta Cymru za mimořádný přínos. „Terry je poctěn a je hrdý, že bude oceněn. Těší se na slavnostní večer,” uvedl jeho mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám