Hlavní obsah

V Brně zahájí Hrůša

Právo, Vladimír Říha

Nová sezóna Filharmonie Brno začne v neděli koncertem s hostujícím dirigentem Jakubem Hrůšou. Vedle Janáčkovy předehry Žárlivost uvede šéfdirigent Bamberských symfoniků na brněnském stadiónu i předehry Antonína Dvořáka a druhý houslový koncert Bély Bartóka se sólistou Milanem Palou.

Foto: ČTK

První koncert bude dirigovat Jakub Hrůša.

Článek

Většinu koncertů 61. sezóny brněnských filharmoniků však bude hostit Besední dům nebo Janáčkovo divadlo. V několika koncertních řadách zazní klasika i díla autorů 20. a 21. století (Alfred Schnittke, John Tavener či Tan Dun).

Sólistou sezóny bude britský violoncellista Matthew Barley. „Ve třech koncertech uvede i multimediální dílo The Map od Tan Duna, ale i britskou klasiku,“ říká dramaturg Vítězslav Mikeš.

V Brně uvedou několik crossoverových projektů, mimo jiné francouzského akordeonistu Richarda Galliana s filharmoniky v Boby centru a amerického jazzového klavíristu Justina Kauflina v Besedním domě.

Stálým problémem Brna jsou sály a nová sezóna musí omezit počet koncertů v Janáčkově divadle. Určitá naděje se rýsuje ve spojení s plány nového koncertního sálu. „Půjde-li vše dobře, měl by být dostavěn již v září 2020,“ říká ředitelka filharmonie Marie Kučerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám