Hlavní obsah

Minierova mrazivá hra o život hrdinů

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský prozaik Bernard Minier, který se prodáním dvou románů ve výši téměř miliónu výtisků vyšvihl mezi evropské bestselleristy, nabídl další knihu s názvem Tma (XYZ, přeložil Jiří Žák, 616 str., 399 Kč).

Foto: Milan Malíček, Právo

Spisovatel Bernard Minier při návštěvě Prahy

Článek

Policista z Toulouse Martin Servaz, jeho literární hrdina, byl vytlačen zcela mimo aktivní život. Léčí se z depresí a ze syndromu vyhoření na klinice, kde ho pronásledují děsivé sny o jeho lásce Marianne, kterou unesl Julius Hirtmann. Jeho stopy skončily v Běloveském pralese, málo prostupném území na pomezí Polska a Běloruska.

V první knize Kruh totiž Hirtmann Marianne unesl a nyní Servazovi poslal v krabičce srdce, které podle rozboru DNA patřilo jí. Servaz se znovu trápí a to ještě netuší, že se stává součástí plánu na zničení životů několika osob…

Foto: nakladatelství XYZ

Obal nové Minierovy knihy.

Důležitá pro příběh je i postava rozhlasové moderátorky Christine Steinmeyerové, která ve schránce najde dopis od ženy, jež v něm oznamuje sebevraždu. Druhý den ji zavolá do rádia neznámý posluchač, který ji obviní z toho, že nic neudělala. Pojednou se Christine ocitá na vrcholu tobogánu, z něhož se řítí dolů takovou rychlostí, až se jí rozpadá profesionální i osobní vlastní život na kousky.

Minier dokáže mistrně pracovat s atmosférou prostředí. Čtenář si sám objevuje, zda jde o fantazii a noční děsy hrdinů, či o reálné příběhy pečlivě popisovaného sexuálního násilí, nebo třeba o účinky prostředí věznice, kam se Christine dostává po obžalobě, že brutálně napadla kolegyni.

Autor vnímá hrůzy dnešního života, včetně ztráty vlastní osobnosti díky vnitřním depresím nebo atakům vnějšího prostředí. Je třeba ocenit jeho literární mistrovství, s nímž splétá jednotlivé nitky příběhů v působivé poselství o trvalé naději, která drží naše rozpadající se osobnosti pohromadě. Nabídl čtivé, děsivé, umělecky pravdivé dobrodružství, které nekončí.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám