Hlavní obsah

Peter Aristone dobývá Ameriku a je z něho písničkář

Právo, Jaroslav Špulák

Slovenský zpěvák a skladatel Peter Aristone vydal své debutové album 19 Days In Tetbury v březnu 2014. Hostovali na něm Mel C ze Spice Girls a James Dean Bradfield z kapely Manic Street Preachers.

Foto: Lucie Levá

Peter Aristone má před sebou i dalších dvacet koncertů v Americe.

Článek

Nejenom díky nim, ale především díky práci britského producenta Grega Havera tehdy vznikla sofistikovaná poprocková deska s příjemnými písněmi s anglickými texty.

Před několika týdny poslal Aristone do světa pětipísňové minialbum Gold. Za jeho vznikem je zajímavý příběh, který začal jedním setkáním.

„Dávám si v muzice menší cíle, abych nebyl nešťastný. Ty první se mi splnily, dokonce bych řekl, že nad rámec představ. Přiznám se, že jsem nečekal, že se dnes budu ubírat písničkářským směrem, který je prezentovaný na minialbu Gold. Od té doby, co jsem potkal svého nynějšího producenta Sachu Skarbeka, se tak ale cítím přirozeněji,“ začíná vyprávět Peter Aristone.

Foto: Lucie Levá

Peter Aristone hraje i v České republice a na Slovensku.

Po vydání prvního alba neměl mnoho koncertních nabídek. Chtěl ale vystupovat, a řešil to tak, že vzal akustickou kytaru a odjel hrát do malých londýnských barů. V jednom z nich se v roce 2014 potkal se Skarbekem.

„Měl jsem tam malý koncert s kytarou a bez mikrofonu. Sacha natáčel ve studiu, které bylo nedaleko, a měl zrovna pauzu na pivo. Rozhodl se, že počká, až dohraju, a oslovil mě. Moc se mu mé vystoupení líbilo, bavili jsme se pak o něm i mých plánech na baru,“ vzpomíná Peter Aristone.

Přiznává, že nápad změnit poprockový sound ve velmi klidný až folkový vzešel od Skarbeka. „Vycítil to správně, protože já jako písničkář s kytarou ve čtrnácti letech začínal,“ usmívá se Aristone. „Navrhl mi, abychom spolu zkusili nahrát něco v písničkářském duchu. Mně to samozřejmě připadlo být skvělý nápad.“

Letos v únoru sklidil první plod nové spolupráce. Videoklip k písničce Gold, na které pracoval již se Skarbekem, se dostal do nejvyšší rotace americké hudební televize MTV U. Vyhrál hitparádu Freshmen, do které dramaturgové stanice zařazují nové videoklipy.

„Díky Sachovi se nahrávka dostala k nezávislému americkému vydavatelství Big Machine. Je malé, ale lidé, kteří v něm pracují, jsou velice šikovní a dostali klip až do té soutěže. Když jsem vyhrál, byl to další krok v mé kariéře. Písnička se dostala k více lidem, protože byla dva měsíce v nejvyšší rotaci ve vysílání MTV,“ vypráví. Peter Aristone.

Minialbum Gold vyšlo nejprve v Americe, později i u nás. Na jaře absolvoval zpěvák zaoceánské turné s písničkářem Marcem Broussardem, kterému dělal předskokana. Následovala ježdění po vlastech českých a slovenských v roli předskokana kapely Team. V červenci byl pak zveřejněn videoklip k písničce Fire Inside, která je rovněž na minialbu Gold.

„Psal jsem ji dva měsíce po rozchodu, když už bylo to nejhorší za mnou, a mísily se ve mně pocity smutku a odhodlání jít dál a začít něco nového. To nové, nepoznané, pro mě znamenalo úlevu od bolesti, kterou jsem už nechtěl cítit. To mě hnalo dopředu jako ten oheň uvnitř – fire inside,“ prozrazuje.

Peter Aristone teď nemyslí na vydání celého alba, nýbrž uvažuje o tom, že za pár měsíců přijde další minialbum. Před sebou má také mnohé koncerty. Nejbližší se odehraje 15. září v pražském klubu Slušnej kanál, v říjnu a v listopadu ho čeká dvacet vystoupení v Americe a poté se vrátí vystupovat do Čech a na Slovensko.

„Těžko říct, jak dlouho v pozici folkového písničkáře zůstanu. Rád měním styly, může se stát cokoli. Ale takhle se mi to líbí,“ uzavírá Peter Aristone.

Reklama

Výběr článků

Načítám