Hlavní obsah

Na Jezerce adaptují Už je tady zas!, brilantní satiru o Hitlerovi a médiích

Novinky, Stanislav Dvořák

Pražské Divadlo Na Jezerce letos připravuje jevištní adaptaci bestselleru Timura Vernuse Už je tady zas!, jedné z nejvtipnějších knih posledních let.

Foto: I. Kahun/Divadlo Na Jezerce

Jan a Rudolf Hrušínští, hvězdy Divadla Na Jezerce

Článek

Kniha se odehrává v roce 2011, kdy v Berlíně vstane z mrtvých skutečný Adolf Hitler, jenže lidé ho považují za komika. Hitler je šokován tím, jak je německý národ změkčilý, zírá jen na televizi nebo do tabletu a oslavuje kuchaře v televizních pořadech. Navíc v Berlíně vidí řadu cizinců, což ho rozzuří.

Hitler pronikne do televize a na internet a baví lidi svým šroubovaným vyjadřováním a útoky na imigranty, nikomu však nedochází, že to myslí vážně. Vermes si tak s gustem střílí ze světa televize a bulváru, z manažerů i umělců. Kniha měla obrovský úspěch, byla přeložena do mnoha jazyků včetně češtiny a byl podle ní natočen film.

Režie Matěje Balcara

Režie divadelní adaptace se ujal Matěj Balcar, který už na Jezerce režíroval divácky úspěšnou komedii Tři v tom.

„Hrou Už je tady zas! navazujeme na inscenaci Shylock s výtečným Milanem Kňažkem, kterého jsme uvedli v české premiéře letos na jaře a se kterým jsme zakončili sezónu na prestižním Festivalu evropských regionů v Hradci Králové a na podzim jej uvedeme na významném slovenském festivalu Astorka Korzo 90,“ řekl Jan Hrušínský.

Nová sezóna podle Hrušínského má jedno společné téma: „Divadlo Na Jezerce nejen baví publikum, ale především uvádí tituly pro všechny lidi svobodné vůle, kterým není lhostejné, co se dnes kolem nás děje.“

„Už teď můžu prozradit, že u nás v příští sezóně bude opět zkoušet Jan Hřebejk a jsem moc rád, že naše divadelní menu rozšíří o další pochoutku,” dodal.

Divadelní sezóna startuje na Jezerce po letních prázdninách 14. září 2016 Manželským vražděním.

Reklama

Výběr článků

Načítám