Hlavní obsah

Caravan Palace: Tanec je brána do našeho světa

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První ročník electroswingového festivalu Swing Me Prague se bude konat v sobotu 13. srpna v Praze v prostoru industriální haly Pragovka. Hlavní hvězdou bude francouzská skupina Caravan Palace, jeden z průkopníků žánru. Právu poskytl rozhovor Hugues Payen, houslista a zakládající člen.

Foto: archív kapely

Caravan Palace míří do Prahy. Hugues Payen zcela vpravo.

Článek

Kapelu jste založili v roce 2008 ještě před boomem electro swingu. Jakým vývojem jste za ta léta prošli?

Z hlediska žánru to byla jiná doba. Electroswingové skupiny by se tehdy daly spočítat na prstech rukou, kdežto dnes jich je nepočítaně. My jsme sice od začátku jeli v podobné žánrové linii, ale také jsme chtěli, aby se náš styl rozvíjel. Snažili jsme se na každém albu nabízet nové impulzy. A tak dnes zníme úplně jinak než dřív, a někteří lidé dokonce tvrdí, že už v naší hudbě není žádný swing. To ovšem není pravda, jen s ním pracujeme jinak. Jsme v kapele čtyři skladatelé a všichni se rádi hudebně touláme nejrůznějšími styly. Výsledek je pak pestrý.

Caravan Palace prý vznikli poté, co vám přítel Arnaud Vial zavolal, že se chce naučit pořádně hrát na kytaru. Je to pravda?

Přesně tak. Já tehdy hrál na housle v rockové kapele. On se chtěl naučit na kytaru, tak mi zavolal, že chce dát dohromady kapelu, která bude hrát gypsy jazz. Začali jsme a brzy učinili i první swingové krůčky. Já to tak docela neberu jako začátek Caravan Palace. Časem jsme ovšem začali míchat swing a elektronikou, přibrali jsme další členy, a tak jsme se dostali k tomu, co děláme dodnes.

Slyšela jsem vás v souvislosti s electro swingem používat termín future swing. Můžete ho vysvětlit?

Při práci na posledním albu jsme si všimli, že je hodně electroswingové produkce, jež už neodpovídá očekáváním, která má člověk od tohoto žánru. V současné době se ale objevilo dost dýdžejů, kteří nalézají nové postupy. Tomu jsme začali říkat future swing. Ten se ale bude proměňovat, protože jde o to, že tito lidé přemýšlejí novátorsky

Těší nás, když slyšíme něco neotřelého. Protože máme pocit, že jsme trochu zodpovědní za to, že dlouhou dobu hodně kapel jen kopírovalo to, co jsme my a další dělali před lety. Nesnažily se samy někam dostat.

Když slyšíte hudbu, která pouze napodobuje electro swing v podobě aktuální před téměř deseti lety, jaký je to pocit?

V první řadě jsme poctěni. Vždy je krásné, když inspirujete další. Když nám nějaký hudebník řekne, že nás poslouchal na škole a pak díky nám založil kapelu, je to úžasné. Jenom nás zklamává, když máme pocit, že lidé nenavazují na to nejlepší z toho, co jsme nabídli.

Někdy se snažíte vyslat nápad a lidé pochytí jen jeho formu, ne obsah. A mrzí mě, když se muzikanti nesnaží vymyslet nic navíc.

Na první pohled se zdá, že hlavním cílem electro swingu je roztancovat lidi v sále. Je to správný dojem?

Ale ano, jistě. Nicméně není to jediný účel. Tanec je jakási brána do našeho světa, který ale může nabídnout daleko víc. Hudba, kterou tvoříme, má různá tempa a nálady, není to jen skočná muzika. Často je i velmi emotivní.

Reklama

Výběr článků

Načítám