Hlavní obsah

Frýdlant bude znovu hostit milovníky jazzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdlant na Liberecku bude znovu hostit milovníky jazzu. Příští týden se tam uskuteční 33. ročník Letní jazzové dílny Karla Velebného, na který přijede kolem 160 muzikantů. Týdenní seminář je nejstarším specializovaným kurzem v České republice, na kterém převážně mladí hudebníci a zpěváci pronikají do tajů jazzové interpretace, informovala mluvčí frýdlantské radnice Martina Petrášková.

Foto: Profimedia.cz

Město Frýdlant

Článek

Týdenní setkání příznivců jazzu se ve Frýdlantu koná pravidelně od roku 1984 s výjimkou roku 2010, kdy byly kurzy kvůli povodním přesunuty do Přerova. Od soboty se budou každý večer setkávat v sále restaurace Beseda lektoři i frekventanti na společných jam sessions. „V úterý 16. srpna bude na frýdlantské radnici zahájena výstava fotografií Jazz World Photo 2016 a po vernisáži zahrají na nádvoří frýdlantské radnice lektoři Letní jazzové dílny,” uvedla Petrášková.

O den později vystoupí různé lektorské sestavy na koncertu, jaký lze slyšet jen jednou za rok na nádvoří frýdlantského zámku. Mimořádné setkání české jazzové špičky se zahraničními hosty bývá velkým hudebním zážitkem. Ve čtvrtek a v pátek budou večery patřit účastníkům kurzu, na koncertech v sále restaurace Beseda, předvedou, co se během týdne ve Frýdlantu naučili.

Posledním vystoupením ale letošní dílna ve Frýdlantu neskončí. Ve městě zůstane šest lektorů a 16 účastníků kurzů, aby nazkoušeli pod uměleckým dohledem amerického jazzového saxofonisty Neila Wetzela originální repertoár. Ten pak 22. a 23. srpna nahrají ve studiu A Českého rozhlasu. Skladby pak budou podle Petráškové vydány na speciálním albu.

„Letní jazzová dílna Karla Velebného patří ke stálým a významným kulturním akcím nejen v rámci Libereckého kraje, ale v rámci celé republiky,” řekl starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS). Město proto také podle něj Letní jazzovou dílnu pravidelně finančně podporuje, letos na akci z rozpočtu uvolnilo 200 000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám