Hlavní obsah

Nahlášená bomba, růže a divoká Skin. V Budapešti začal festival Sziget

Právo, Přemysl Štěpánek, Budapešť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Sziget v Budapešti provázely ve středu chladno a déšť. Když ale britští The Chemical Brothers spustili hymnickou Hey Boy Hey Girl, bylo jasné, že žádné rozmary počasí nemůžou návštěvníkům zkazit zážitek. Hlavními hvězdami prvního dne byli také taneční Die Antwoord a rockoví Skunk Anansie.

Foto: David Peltán

Skin a její kapela Skunk Anansie podaly na Szigetu skvělý výkon.

Článek

Desetitisíce lidí se na ostrově uprostřed města, kde se festival odehrává, musely spokojit jen s částečným provozem pódií. Ještě před několika lety se přitom uvítací den odehrával v režii převážně maďarských kapel, letos už bylo všechno jinak. Ve čtyři hodiny festival odstartovala na hlavní Dan Panaitescu Main Stage americká punková legenda Marky Ramone’s Blitzkrieg. Hlavní pódium nese jméno člověka, který stál za úspěchem Szigetu a jenž tragicky zemřel při autonehodě jen pár týdnů před začátkem letošního ročníku. Růže, které Marky Ramone na pódium přinesl, byly pro něho.

Foto: David Peltán

Marky Ramone s růžemi pro zesnulého pořadatele festivalu.

Následující Britové Skunk Anansie přes sílící déšť předvedli, že i po dvaceti letech fungování jim zůstává dostatek energie. Skin i přes drobnou počáteční hlasovou indispozici zpívala s maximálním nasazením a našla si čas i na legrácky, jako jsou chození po ramenou fanoušků pod pódiem nebo svádění kameramanů.

S nástupem Die Antwoord nemohl být hudební skok mezi styly větší. Jihoafrická rap-raveová skupina ale předvedla, že kromě ohromujícího šatníku a show disponuje dostatečným počtem hitů. Dokázala publikum dostat do varu a připravit tak půdu skvělým The Chemical Brothers. Ti nabídli jakousi best of, což byl skvělý závěr prvního dne.

Přitom nezačal nejlépe. V době největšího návalu lidí někdo nahlásil bombu na mostu, po kterém se vchází na festival. Falešný poplach zbrzdil tok fanoušků do areálu. Sziget letos navíc dbá na bezpečnost více než předchozích letech, což bylo patrné již při vstupu.

Smůla provázela na počátku i vítěze letošní česko-slovenské soutěže kapel Jednou ranou na Sziget. Slovenská formace Fúzy Múzy musela posunout příjezd na festival, ale díky pochopení pořadatelů dostala prostor na závěr programu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám