Hlavní obsah

Přímočará Lež od C. L. Taylor

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouhé tři psychothrillery má na kontě britská spisovatelka Cally Taylorová. Své knihy podepisuje jako C. L. Taylor a Lež, druhá v uvedeném žánru, vyšla nedávno i u nás.

Foto: nakladatelství Domino

Obal knižní novinky

Článek

Originální verze se na britském trhu objevila loni, když následovala autorčinu thrillerovou prvotinu The Accident (Nehoda). Nakladatelství Domino ji v češtině vydá v listopadu.

Hrdinkou Lži, příběhu odehrávajícího se ve dvou časových rovinách, je Jane Hughesová. Bydlí v malé vesnici ve Walesu, pracuje ve zvířecím útulku a její život by asi nebyl příliš zajímavý, kdyby za sebou neměla nezapomenutelnou zkušenost.

Spisovatelka brzy zavede čtenáře do období před pěti lety, které bylo pro tehdejší čtyři kamarádky zdánlivě bezstarostné. Jedna z nich ale přišla s nápadem vypravit se do svobodomyslné komunity v Nepálu. Přijatá idea pak nastartovala sled událostí, které dívkám zásadně změnily životy i vztahy.

C. L. Taylor napsala velmi dobrý psychothriller. Její vyprávění se sice rozvíjí poněkud pomalu a těžkopádně, po nějakém čase už ale vysloveně pádí, jedna dramatická situace střídá jinou a napětí roste. Nic neskrývá za rouškou vícesmyslů, nýbrž bez obalu klade jeden prožitek za druhým. Používá k tomu srozumitelný jazyk a nesporně i svou schopnost vyprávěním čtenáře strhnout.

V samotném závěru knihy lehce a uvěřitelně popsala strach a navodila skoro až strašidelnou atmosféru. Pro čtenáře žánrově podobných knih by se i proto mohla stát Lež takříkajíc návykovou záležitostí, tedy tím typem příběhu, který raději přečtete, než byste jej odložili na další den.

C. L. Taylor: Lež
Domino, překlad Zuzana Pernicová, 392 stran, 339 Kč

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám