Hlavní obsah

Nemravnost! Muslimští duchovní brání rozvoji filmů v Nigérii

Novinky, Stanislav Dvořák

Nigérie se zatím filmovou velmocí nestane. Projekt rozvoje filmového průmyslu v africké zemi brzdí radikální muslimové, kteří se obávají, že filmová studia by šířila nemravnost, informoval server Variety.

Foto: Profimedia.cz

Nigerijský Lagos

Článek

Duchovní tvrdí, že projekt by podpořil cizince „v provádění nemravností a ničení našich hodnot.”

Na pozemku plánované „filmové vesničky” měly vzniknout moderní budovy, obchody, hotel, stadión a různé atrakce. Mohla by přinést tisíce pracovních míst. Antikampaň spustil duchovní Abdallah Usman Gadan Kanya. „Nechceme to. Nepotřebujeme to. Ať si to dělají někde jinde,” tvrdí.

Posledních dvacet let produkuje tamní filmový průmysl, tzv. Kannywood, filmy ve stylu Bollywoodu s mnoha hudebními a tanečními čísly, které oslovují africké publikum. Od samého začátku se proti nim staví konzervativní muslimové.

V roce 1999 dokonce klerikové uvalili fatvu na tvůrce filmu Saliha?, který vyprávěl o dívce, jež se dopustila předmanželského sexu. To vyvolalo protesty a pálení videokazet v sousedních státech. Později byla zavedena cenzorská komise, která měla zjišťovat, zda jsou filmy v souladu s islámem. V posledních letech se ale poměry uvolnily a filmy byly v Nigérii či sousedním Kamerunu stále populárnější.

Spor kolem „filmové vesničky” ještě víc podněcuje nevraživost mezi jihem a severem země. Na jihu produkuje anglicky mluvené filmy tzv. Nollywood, který slaví velké úspěchy. Bývalý prezident Goodluck Jonathan ho štědře podporoval a sever to chápal jako protekci. Nyní měl sever dostat novou šanci, kterou duchovní zřejmě zhatí.

Reklama

Výběr článků

Načítám