Hlavní obsah

Výkonná ředitelka Jiráskova Hronova Marcela Kollertová: Chci, aby se k nám lidé těšili

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes začíná 86. Jiráskův Hronov, amatérská divadelní přehlídka s nejdelší tradicí a pestrým hlavním i doprovodným programem. Organizaci týdenního divadelního maratónu má pevně v rukou výkonná ředitelka festivalu Marcela Kollertová.

Foto: Ivo Mičkal

Marcela Kollertová se stará o kulturu v Hronově po celý rok.

Článek

Jak byste festival představila těm, kteří nikdy do Hronova nezavítali?

Jiráskův Hronov, konaný v rodném městě Aloise Jiráska, trvá nepřetržitě osmdesát šest let. Je to celostátní mezidruhová přehlídka amatérského divadla s mezinárodní účastí pořádaná ve spolupráci s mezinárodní asociací amatérského divadla AITA/IATA. Hlavní program tvoří nejúspěšnější amatérské inscenace nominované nebo doporučené z národních druhových přehlídek. To znamená, že ze všech druhů divadla se na Jiráskově Hronově něco objeví.

Do roku 1994 to byla přehlídka pouze činoherního divadla, ale dnes mohou diváci vidět i dětské, studentské, loutkové a netradiční divadlo, pantomimu či taneční choreografie. Inscenace vybírá programová rada Jiráskova Hronova podle postupu z jednotlivých národních přehlídek.

Ovšem Jiráskův Hronov netvoří jen inscenace, ale i vzdělávací program. V šestnácti seminářích různého zaměření, od jevištní mluvy přes pohyb, pantomimu, scénografii až k režii, učí profesionální lektoři divadelníky různého věku. A nechybí ani diskusní klub k jednotlivým představením.

Jaký bude letošní Jiráskův Hronov?

Jaký festival bude, to zjistíme až na konci. Až uvidíme, že diváci odcházejí z představení spokojení. Až ucítíme, že se v Hronově souborům líbilo, že jsme většině návštěvníků a účastníků jako pořadatelé splnili jejich očekávání a že se těší, až sem za rok přijedou znovu. To je mé osobní přání. Těšit se ale mohou na spoustu krásných, klasických, inspirativních i netradičních inscenací. Hlavní program se bude letos hrát na čtyřech místech současně. Každý si jistě vybere dle svého vkusu.

Já sama opravdu nemám během festivalu čas chodit na jednotlivé inscenace, ale většinu z nich jsem viděla už před festivalem, a tak mohu říci, že těch, které stojí za to zhlédnout, je letos opravdu hodně. Osobně bych ráda ještě jednou viděla Rozmarné léto v podání Radobydivadla Klapý, protože mě zasáhlo asi nejvíce.

Kolik letos očekáváte souborů i seminaristů?

V hlavním programu letošního ročníku je třicet souborů z celé České republiky a dva zahraniční – z německého Lörrachu a slovenského Popradu. Do seminářů se každý rok hlásí přibližně dvě stě šedesát zájemců, i když by byl i větší zájem, více jich nelze přijmout. Jsou tu limity dané jak programem jednotlivých dílen, tak i kapacitou divadelních sálů.

Zájem mě těší už proto, že jsem také ochotník, a jsem moc ráda, že se na Jiráskově Hronově mohou zájemci zdokonalit v tom svém divadelním oboru. Nejoblíbenější semináře jsou naplněné hned v den zveřejnění. Záleží samozřejmě na lektorech a my máme opravdu kvalitní osobnosti.

Jakým způsobem je Jiráskův Hronov spolufinancován?

Financování Jiráskova Hronova je vícesložkové. Největší část tvoří dotace od ministerstva kultury, 850 tisíc Kč, pravidelně přispívá Královéhradecký kraj částkou 200 tisíc Kč a zásadní složku tvoří sponzoři. A to díky hronovské starostce Haně Nedvědové, která letos opět sehnala od sponzorů částku 400 tisíc Kč. Náklady na zahraniční účastníky přehlídky díky dotaci pokrývají finance z Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu NIPOS-ARTAMA Praha, jde o částku 80 tisíc.

Pro město Hronov je každoroční jednorázový příliv divadelníků příležitostí i zátěží. Loni se objevila kritika ubytovacích kapacit ve městě, některé soubory dojížděly až z Náchoda. Lze tento problém do budoucna nějak řešit?

Ubytovacích míst přímo v Hronově loni opravdu nebylo dost z důvodů zrušení internátu hotelové školy. V letošním roce většinu souborů i účastníků ubytujeme v Hronově a v přibližně dva kilometry vzdáleném Domově mládeže ve Velkém Poříčí. Pro lektory se nám podařilo získat celý Hotel Prajzko. Díky tomu se nám uvolnila kapacita v soukromí, kde můžeme ubytovat běžné zájemce o festival.

Oslovili jsme maximum soukromníků a získali jsme tak víc míst. V Náchodě letos budeme ubytovávat jen asi ve třech nejnáročnějších dnech. Po loňské prvotní zkušenosti s dopravou posílíme festivalovou taxislužbu, která bude jezdit častěji, s větší kapacitou a hlavně až do tří hodin do rána, aby se návštěvníci mohli po představeních setkávat a diskutovat až do ranních hodin. Do budoucna se rekonstruuje Domov mládeže Na Chocholouši přímo v Hronově soukromým investorem. Takže problém ubytovacích míst je pro příští ročníky, jak věřím, zažehnán.

Dnes večer je na programu inscenace Jiráskovy Vojnarky v provedení domácího divadelního souboru a po něm diskuse na téma Alois Jirásek – dramatik současnýma očima. Znamená to, že festival si je vědom významu Jiráskova odkazu?

Jsem ráda, že Vojnarka bude uvedena právě v předvečer festivalu. Kde jinde by se měl Jirásek hrát více než u nás, v Hronově? Festival dobře ví, koho má ve znaku, a chce toto jméno připomenout i těm, kteří na Jiráska už trochu zapomněli nebo ho berou jako samozřejmost, jen jako „logo“ festivalu. Ale to jméno je tu už osmdesát šest let, a proto si myslím, že se sluší oživit ho třeba i mladým divadelníkům, kteří o něm moc nevědí.

Kromě výkonné ředitelky Jiráskova Hronova jste i ředitelkou KIS Hronov. Jak vůbec žije Hronov během roku, když ho opustí srpnový příval divadelníků?

KIS – Kulturní a informační středisko Hronov pořádá celoročně divadelní představení, koncerty, besedy, výstavy, výchovné pořady. Rozhodně to není tak, že po skončení festivalu se vše zapečetí a do příštího roku se v Hronově nic neděje. Jsme tu pro lidi, snažíme se dělat kulturu nejen pro děti a mládež, ale i pro střední generaci a seniory. Máme divadelní předplatné, které každý rok navštěvuje stále více diváků. Snažíme se s kolegy, aby Hronov byl kulturním městem i během roku.

Na našich webových stránkách www.kulturahronov.cz se o tom můžete přesvědčit. Anebo ještě lépe, přijeďte se k nám podívat i mimo festival! Rádi vás přivítáme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám