Hlavní obsah

V Kalichu se zkouší muzikál Srdcový král

Právo, rh

Tento týden zahájil v pražském Divadle Kalich režisér Šimon Caban zkoušky amerického muzikálu se čtyřiadvaceti písněmi Elvise Presleyho Srdcový král (All Shook Up), jehož česká premiéra se uskuteční 21. září. Muzikál vychází z adaptace Shakespearovy komedie Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete. Do Ameriky 50. let její děj převedl prestižními cenami i nominacemi ověnčený broadwayský libretista Joe DiPietro.

Foto: Richard Kocourek

Při studiu muzikálu Srdcový král se sešla mladá parta. Zcela vpravo sedící Jan Kříž, po jeho pravici Přemysl Pálek, který s ním bude alternovat hlavní mužskou roli.

Článek

„Myslím, že se nám na konkurzech podařilo vybrat skvělé herce a tanečníky, jimž uvěříme

i ten neuvěřitelně crazy příběh,“ věří Šimon Caban, který je zároveň autorem scény. V čele hereckého týmu stojí dvojnásobný držitel Ceny Thálie Jan Kříž, s nímž se o hlavní roli bude dělit Přemysl Pálek.

Muzikál měl premiéru v Goodspeed Musicals na jaře roku 2004. Na přelomu roku se přestěhoval do Chicaga, kde vznikla jeho finální verze. V této podobě se představil 2. března 2005 v Palace Theatre na newyorské Broadwayi v režii Christophera Ashleyho a v choreografii Kena Robersona. Inscenace si odnesla významnou cenu Theatre World Award (Cheyenne Jackson ji získal za výkon v hlavní mužské roli), byla též nominována za výpravu.

Po více než dvou stech odehraných reprízách se muzikál vydal z Broadwaye na turné po Spojených státech. V roce 2015 absolvoval pod názvem Love Me Tender také úspěšné anglické turné. Srdcový král byl nastudován rovněž v Japonsku, Koreji, Německu, Švédsku a Holandsku. Česká verze v překladu Adama Nováka je první kompletní uvedení v národním jazyce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám