Hlavní obsah

RECENZE: Další variace na thriller Zmizelá

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v roce 2012 vydala Gillian Flynnová thriller Zmizelá, zřejmě netušila, jak silně knižní trh zasáhne. Způsobila boom v thrillerové literatuře a žánr se stal celosvětově jedním z nejhojněji naplňovaným. A dozvuky se nesou dodnes. V záplavě napínavých románů občas některý vynikne. Jedním z nich je Spálená obloha americké autorky Gilly Macmillanové.

Foto: Knižní klub

Obal knižní novinky.

Článek

Spálená obloha je na jednu stranu jednou z mnoha a mnoha thrillerových variací na Zmizelou, má však několik specifik, kterými z dlouhé řady vzájemně si podobných a monotónních románů vystupuje. Do středu knihy je vložena postava dítěte, které je předmětem záhady a od jehož zmizení se odvíjí celá zápletka. Děj autorka zasadila do prostředí bahnitých lesů a přesvědčivé vykreslení atmosféry neprůhledného šera a vlhkého vzduchu patří k nezdařilejším prvkům knihy.

Od Flynnové převzala její know how, které vězí v podstatě v nespolehlivosti ústřední vypravěčské postavy.

Hlavní hrdinku Rachel obestřela lehkým tajemnem, popsala ji jako nestabilní, rozhozenou ženu s mnoha nevyrovnanostmi v životě a čtenáři tak servíruje od prvního řádku jen jednu variantu příběhu.

Směrem k banálnímu tónu však Macmillanová příběh shodila tím, že druhou vyprávěcí linii vede směrem od vyšetřovatele. Tím knihu trochu shodila k průměrným detektivním příběhům. Zároveň postavu detektiva jakožto rovněž narušeného, problémového jedince s nevyřešenou osobní minulostí vykreslila tak stereotypně, jak to jen šlo.

Autorka se sice pokouší o jakýsi plytký rozbor života svobodné matky, o nastínění situace ženy, která přijde o manžela a snaží se být svému synovi matkou i otcem zároveň, přičemž právě dočasnou ztrátou syna je tato situace dovedena do extrému. Náznak však zůstává plochým, jednotvárným, neprozkoumaným do hloubky.

Za zmínku by pravděpodobně stálo srovnání s obdobným thrillerovým bestsellerem, loňskou Dívkou ve vlaku. Byť oproti ní má kniha Macmillanové zejména výrazně jazykově navrch, v dějové lince a práci s psychologií postav a tajemnem se jí rovnat nemůže, v tomto směru se jeví jako příliš přímočará.

Spálená obloha je lehce nadprůměrným thrillerem, který se zejména v zahraničí těší velké oblibě. Je to tak především pro jeho snadnou čitelnost, přívětivý vypravěčský tón a zakomponování tématu výchovy a mateřství.

Gilly Macmillan: Spálená obloha
Knižní klub, překlad Tatjana Jandourková, 408 stran, 359 Kč

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám