Hlavní obsah

Letní shakespearovské slavnosti zahájí Večer tříkrálový

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní shakespearovské slavnosti se ponesou v duchu letošního 400. výročí úmrtí Williama Shakespeara. Od 28. června do 3. září nabídnou na scénách pod širým nebem v Praze (Pražský hrad a Lichtenštejnský palác), Brně, Ostravě a Bratislavě 142 představení. Zahájí je premiéra komedie Večer tříkrálový v režii Jany Kališové.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ve Večeru tříkrálovém se objeví (zleva) Milan Šteindler, Nela Boudová, Marie Doležalová i Václav Kopta.

Článek

„Mám tuto komedii ze všech Shakespearových her nejraději. Líbí se mi na ní melanž bezuzdného veselí, melancholie a poezie,“ říká režisérka Kališová, v jejíž koncepci hraje velkou roli hudba, moře a láska.

Na jevišti se objeví herci Marie Doležalová, Nela Boudová, Martin Pechlát či Petr Stach. Rytíře Tobiáše Říhala alternují Václav Kopta a Milan Šteindler. [celá zpráva]

„Nejsme zrovna známé shakespearovské tváře, takže můžeme jen příjemně překvapit,“ doufá Kopta. A Šteindler dodává: „Velmi si obsazení do Shakespearovy hry vážíme.“

Večery k jubileu

Přímo k jubileu jsou zaměřeny dva speciální večery s názvem Pocta Shakespearovi, v nichž vystoupí Jan Tříska, který se tak krátce vrátí ke svému Learovi.

Program sestavil překladatel Martin Hilský ze Shakespearových Sonetů a úryvků z jeho nejslavnějších her. Sám bude průvodcem večera.

Další letošní novinkou bude tragédie Richard III., kterou v anglickém originále zahraje společnost Prague Shakespeare Company, kde se v roli královny Alžběty představí i britská velvyslankyně Jana Thompsonová.

Novou inscenaci připravuje ostravská společnost PaS de Theatre. Letos zvolila tragédii Hamlet, v níž titulní roli vytvoří Tomáš Savka.

Vrátí se úspěšné inscenace 

„Mnozí jej vidí jako pozlátko soutěže pro talenty, já z něj cítím antický rozměr chlapa, co ustál tlak nejhorších vymetačů českého bulváru a dokázal od píky začít znovu stavět svou kariéru,“ říká o Savkovi režisérka Hamleta Janka Ryšánek Schmiedtová.

Na jeviště se letos vrátí i úspěšné inscenace z minulých sezón: Romeo a Julie a Sen noci svatojánské režisérského dua SKUTR, Veselé paničky windsorské s Bolkem Polívkou a Simonou Stašovou a Mnoho povyku pro nic režiséra Jiřího Menzela.

V Praze a Brně se letos poprvé představí i úspěšná loňská bratislavská premiéra, slovensko-česká inscenace Othella s Jozefem Vajdou v titulní roli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám