Hlavní obsah

RECENZE: Všetci na Wall Street kradnú. Zachrání to Clooneyho šediny?

Novinky, Stanislav Dvořák

Věta „všetci kradnú“ se stala po nástupu Andreje Babiše do politiky mimořádně populární a shodou okolností hezky vystihuje i americký film Money Monster (Hra peněz) o bohatých podvodnících, kteří chudým berou a sobě dávají.

Foto: Falcon

Moderátor (George Clooney) ve filmu Money Monster (Hra peněz)

Článek

Snímek natočila kdysi hodně obsazovaná herečka a dnes režisérka Jodie Fosterová. Money Monster je mainstreamový americký thriller, který si zaslouží adjektiva jako moderní, svižný a zručně natočený. Odehrává se v televizním prostředí, kde namyšlený moderátor Lee (George Clooney) a pragmatická přísná režisérka (Julia Robertsová) natáčejí bizarní pořad o financích Money Monster, spojující odbornou hantýrku s infantilní naivitou, efekty a spoře oblečenými hosteskami.

Když jeden miliardář okrade drobné investory o 800 miliónů a ještě to zamaskuje jako chybu počítače, vtrhne do pořadu zoufalý muž s pistolí a bombou. Vyhrožuje známému moderátorovi, protože ho považuje za viníka podobných neštěstí, i když vina povrchního televizního kašpárka je velmi nepatrná. Skutečný viník se skrývá kdesi v zahraničí.

Thriller buduje napětí, ale není možné popřít, že ze scénáře trochu čiší vyumělkovanost. Situace se zoufalým (vlastně sympatickým) teroristou je ohraná a film až moc efektní, nerealistický. Následně trochu lacině vyústí do sladkobolného závěru.

Foto: Falcon

George Clooney a Jack O'Connell

Samotný moderátor, šedivějící nadsamec Clooney, se chová vzhledem k situaci nevěrohodně. V průběhu velmi dramatických událostí má na sobě přidělanou bombu, v místnosti je s ním hysterický člověk s pistolí a on je přitom až nesmyslně klidný a sebevědomý. Dokonce nervózního ozbrojence provokuje, hádá se s ním. Kdo by něco takového dělal, když na něj míří blázen s nabitou zbraní?

Vedlejší postavy také jednají nepravděpodobně. Některé se nacházejí pět metrů od bomby, jiné i třicet, většinu z nich útočník vůbec nemůže vidět, a přesto nikoho nenapadne utéct. Proč by zvukař nebo kameraman zůstávali ve studiu, když jde o život?

Pomocí náhod se „terorista“ s moderátorem dostanou k zlodějskému miliardáři a po hádce ho donutí, aby se přiznal. Jenže je mezitím obklíčí policie a pak logicky některé postavy zemřou.

Režisérka konec rozmělnila srdceryvným rozhovorem s odvážným kameramanem. Říká fráze jako „dělám jen svou práci“, aby divák pochopil, že všichni obyčejní lidé jsou hodní a obětaví, jsou přece „solí země“ a klidně se nechají zabít kvůli televizní sledovanosti. A vlci z Wall Streetu? Vždyť víte. Všetci kradnú.

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Výběr článků

Načítám