Hlavní obsah

Stalin zemřel. A tentokrát to bude komedie

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duchovní otec satirického seriálu Veep Armando Iannucci v pondělí začal natáčet film Death of Stalin (Stalinova smrt). Podle režiséra jde o historickou satiru inspirovanou Stalinem a vycházející z komiksu Thierryho Robina a Fabiena Nuryho.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z hereček Sovětský svaz skutečně zažila. Olga Kurylenková se narodila v roce 1979 na Ukrajině.

Článek

Zatímco filmových komedií, kde se vyskytuje Hitler, existují hromady – točí se po celém světě už od dob Charlieho Chaplina –, filmy o Stalinovi jsou stále spíše tragické. Konstatují fakta – krutost, psychopatické rysy, milióny mrtvých. Dokonce ani Češi, údajní cynici a smějící se bestie, se při vyslovení jména Stalin nějak nemohou smát.

Sovětská realita má přes všechno utrpení, které by se nemělo znevažovat nebo zakrývat, potenciál pro kvalitní humor – to dobře věděl už Bulgakov. Od samotných ruských filmařů takový nadhled (a odvahu) většinou čekat nelze, takže film vzniká na Západě. Jen jediná z hereček ve Stalinově smrti (Olga Kurylenková) je Ukrajinka, i když žije už dlouho v zahraničí.

Film začíná v den diktátorovy smrti. Poté, co se Stalin zhroutí k zemi a jeho tělo leží na podlaze luxusní „dači“, vysoce postavení soudruzi postávají kolem a přemýšlejí, jak z toho vybruslit a samozřejmě situaci využít pro sebe.

„Oni se rozhodují, co dělat, koho informovat, jakého doktora sehnat... Hodně z toho je založeno na pravdě, ale my se snažíme nekoncentrovat jen na tyhle lidi. V tom příběhu uvidíte, jak jejich uvažování ovlivnilo všechny lidi po celém Sovětském svazu. Je to hodně rozsáhlé, ambiciózní,“ uvedl Iannucci.

Foto: Profimedia.cz

J. V. Stalin

Obsazení filmu vypadá slušně (Jeffrey Tambor, Steve Buscemi, Michael Palin, Olga Kurylenková či Rupert Friend). Samotný Stalin se tam téměř nevyskytuje, protože musí zemřít, aby se vše dalo do pohybu. Hraje ho Adrian McLoughlin.

„Byl jsme vždy fascinován hudbou té doby, skladateli jako Šostakovič, a ve výsledku mě fascinovalo, jak země funguje pod takovým terorem,” zamyslel se režisér.

„Je to humorný film, ale je tam také cítit napětí ve vzduchu. Hrabali jsme se v minulosti a našli spoustu vtipů, které lidé říkali za Stalina, a když vás chytili, mohli vás zastřelit. Znovu jsem se koukal na Chaplinova Diktátora. Jsou v tom srandovní momenty, ale také příšerné momenty. Rád bych točil něco, co není úplně nutně komedie. Myslím, že se lidi zasmějou, ale současně chci, aby to bylo stísněné – v jistých momentech. Nechci dělat něco, co je pro mě pohodlné,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám