Hlavní obsah

Nejlepší evropští stepaři zamířili do Prahy

Právo, Ludmila Žlábková

Stovky párů bot okovaných stříbrnými plíšky rozezvučely v sobotu chodovskou sportovní halu Jedenáctka. Praha až do neděle hostí nejlepší evropské stepaře všech věkových kategorií. Nejpočetnější zastoupení má domácí Česká republika, nechybějí zástupci stepařských velmocí jako Rusko, Ukrajina nebo Švýcaři.

Sólo Anety Trnkové z Tap Dance Company Avalanche z Hradce KrálovéVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

„Mistrovství pořádáme podruhé. Na loňské premiéře jsme měli 620 tanečníků, letos už 800,“ řekla Právu Míla Petrová, zástupce společnosti Dance World, organizující mezinárodní taneční soutěže v Česku.

Mistrovství začalo už v pátek světovým pohárem tanečních stylů moderna a jazz, víkend patří stepu. V sobotu jsou na pořadu dětské a juniorské kategorie, od sólových vystoupení až po mnohočlenné formace, v neděli budou o nejcennější kovy soutěžit dospělí.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Z vystoupení českých zástupců na Mistrovství Evropy ve stepu v Praze

„Česko se tradičně umísťuje na předních pozicích. Vůbec se neobávám, že úspěchy nebudou, i když konkurence je velká. Přijeli soutěžící z Ukrajiny, Ruska, Polska, Norska, Slovenska, Slovinska nebo Švýcarska,“ vyjmenovala Míla Petrová.

Step má obrovský vnitřní řád

„Stepovat možná nemůže každý, potřebujete nejen pohybové nadání, ale i cit pro hudbu. Ale má kouzlo, které tkví v obrovském vnitřním řádu. Navíc stepovat můžete na jakoukoli hudbu. Od streetu až po baletní, moderní, jazzovou. Neomezuje,“ zamyslel se Tomáš Slavíček, náš dlouhodobě nejlepší choreograf stepařských formací, se kterými získal mnoho titulů mistra světa.

A radost má nejen ze spolupráce s Helenou Vondráčkovou, které vymýšlí stepařská čísla, ale i toho, že dostal step do divadla. Sám je členem Divadla Radka Brzobohatého a souboru La Fabrika.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Praha až do neděle hostí nejlepší evropské stepaře všech věkových kategorií.

Nejen vlastní step je náročný, ale i jeho posuzování. Mezinárodní organizace International Dance Organization má trojitý systém. Porotci hodnotí známkami od jedničky do desítky tři oblasti - techniku, image a kompozici.

Klasika vedle hip hopu

„V kompozici se hodnotí pohyb stepaře, jak umí vyplnit prostor, zda se pohybuje v souladu s hudbou. Image představuje sebeprezentaci, jak umí své vystoupení prodat, jak k němu ladí kostým,“ přiblížila práci rozhodčích Míla Petrová, sama mezinárodní rozhodčí.

I ve stepu, pohybujícím se na pomezí sportu a umění, jsou patrné nové směry. „Ale technika je jen jedna. Úspěšní jsou jak zastánci old school, tak nových trendů.

Například při výběru hudby se poslední dobou stále častěji objevuje hiphop. Ale stepuje se jak na r´n´b muziku, tak na klasiku. Je to hodně o náladě, o choreografii,“ dodala Petrová, podle jejíhož mínění jde step výkonostně velmi nahoru. „Je to patrné například v mužských kategoriích. To až nechápete, jak to dělají,“ usmála se.

V příštím roce se v Praze nebude opět konat pouze evropský šampionát ve stepu, ale i Mistrovství Evropy v jazzu a moderně.

„Je to poprvé, co se nám podařilo získat pořadatelství. A v roce 2018 chystáme mistrovství světa v show dance.  Bude to obrovská pětidenní akce. Před dvěma lety tu na ní bylo dva tisíce tanečníků, kteří k technice, image a kompozici přidávají ještě show. Vyprávějí příběhy,“ pochlubila se Míla Petrová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám